De winter is voor mij niet compleet zonder een kop zelfgemaakte glühwein. Lekker opwarmen na een lange boswandeling in het weekend. Het leuke van zelf Glühwein maken is, naast de unieke smaak die je zelf bepaald, de winterse kruidige geur die je huis volledig overneemt. Deze kruidige drank wordt traditioneel vaak in december, rondom de feestdagen en uiteraard op de wintersportvakantie gedronken. Maar uiteraard kun je glühwein, wanneer het koud genoeg is, het hele jaar door drinken vandaar dat ik deze recepten nog graag eens met je deel.
Het verschil tussen glühwein, bisschopswijn en glögg
Er zijn verschillende namen voor de warme winterwijn in omloop, te weten glühwein, bisschopswijn en glögg. Hoewel de smaak van alle drie de dranken enigszins overeenkomen is er toch een verschil aan te wijzen.
- Bisschopswijn wordt met sinaasappel gemaakt en in Nederland traditioneel gedronken rondom Sinterklaas.
- Glühwein is wat internationaler. Het wordt gedronken rondom Kerst en wordt met citrusvruchten bereid.
- Glögg is Scandinavisch en in de maanden november en december razend populair in Denemarken en Zweden.
Ik heb een drietal lekkere recepten voor je verzameld welke allen een heerlijke, kruidige warme drank opleveren. Meer of minder alcohol, alcoholvrij, meer of minder suiker. Aan jou de keuze.
RECEPT 1: Bisschopswijn met minder suiker, minder alcohol, meer smaak
- 1 sinaasappel
- 5-10 kruidnagels
- 1/2 fles rode wijn (0,75 l)
- 400 ml rode druivensap (biologisch)
- 2 kaneelstokjes
Zelf bisschopswijn maken doe je zo:
Verwijder eerst het waslaagje en eventuele bestrijdingsmiddelen die op de sinaasappel zitten. Leg de sinaasappel daarvoor een paar minuten in kokend water. Schrob daarna met een borsteltje en poets droog met een schone theedoek.
Halveer de sinaasappel en steek er de kruidnagels in.
Breng wijn en druivensap met de sinaasappel en de kaneelstokjes tegen de kook aan. Haal van het vuur af en laat een nacht afgedekt staan om te trekken.
Voor gebruik kort opwarmen, maar niet aan de kook brengen.
Serveer casual in een beker of lekker decadent in een glas met een stukje sinaasappel en kaneelstokje.
RECEPT 2: Glühwein zonder alcohol
- 1 citroen
- 1 mandarijn
- 1 sinaasappel
- 5-10 kruidnagels
- 1 fles rode wijn (0,75 l) vervang voor alcoholvrije glühwein de wijn voor druivensap!
- 2 kaneelstokjes
- 2 steranijs
- 5 kardemom peulen
Verwijder eerst het waslaagje en eventuele bestrijdingsmiddelen die op de citrusvruchten zitten. Leg de citrusvruchten daarvoor een paar minuten in kokend water. Schrob daarna met een borsteltje en poets droog met een schone theedoek.
Halveer de sinaasappel en steek er de kruidnagels in. Halveer de overige citrusvruchten.
Breng de wijn met de citrusvruchten en de kruiden tegen de kook aan. Haal van het vuur af en laat een nacht afgedekt staan om te trekken.
Voor gebruik kort opwarmen, maar niet aan de kook brengen.
Serveer casual in een beker of lekker decadent in een glas met een stukje sinaasappel en kaneelstokje.
Interessante kookboeken met alcoholvrije recepten
[magicactionbox]
RECEPT 3: Glögg = glühwein op zijn Deens
Denen ontmoeten elkaar in cafés of nodigen vrienden en familie thuis uit om ze een vrolijk kerstfeest te wensen onder het genot van een warme kruidige wijn genaamd glögg. Hartstikke hygge, wat iets als gezellig betekend.
Dit glögg recept komt uit het feelgood boek Hygge – de Deense kunst van het leven.
Voor de glögg -essence:
- 4 handjes rozijnen
- 300 ml. port
- 1 fles stevige rode wijn
- 250 gr. bruine suiker
- 20 gr. kaneelstokjes
- 20 gr. pimentkorrels
- 20 gr. kruidnagels
- 10 gr. kardemom
Voor de glögg:
- 1,5 ltr. Stevige rode wijn
- 200 ml. bruine rum
- 200 ml. wodka
- schil van 1 sinaasappel
- 200 ml. vers geperste sinaasappelsap
- 100 gr. amandelen, gehakt
Zo maak je zelf Deense glögg:
Leg de rozijnen een dag van tevoren (bij voorkeur 24 uur) te weken in de port.
Schenk de fles rode wijn in een pan, doe de suiker, kaneel, piment, kruidnagels en kardemom erbij en verhit tot het bijna kookt. Draai het vuur uit en laat afkoelen. Daarna zeven.
Voeg de rode wijn, overige alcohol, sinaasappelschil en het sap bij de glögg -essence. Verhit opnieuw tot het bijna kookt. Voeg daarna de rozijnen, port en amandelen toe.
Verwijder eerst het waslaagje en eventuele bestrijdingsmiddelen die op de citrusvruchten zitten. Leg de citrusvruchten daarvoor een paar minuten in kokend water. Schrob daarna met een borsteltje en poets droog met een schone theedoek. Halveer de sinaasappel en steek er de kruidnagels in. Halveer de overige citrusvruchten. Breng de druivensap met de citrusvruchten en de kruiden tegen de kook aan. Haal van het vuur af en laat een nacht afgedekt staan om te trekken. Voor gebruik kort opwarmen, maar niet aan de kook brengen. Serveer casual in een beker of lekker decadent in een glas met een stukje sinaasappel en kaneelstokje. Bezoek de website www.kookgewoon.nl voor meer glühwein recepten of winterse gerechten.Alcoholvrije gluhwein
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Extra notities
Geen reacties