Avond eten

Hertenpeper

Ieder jaar hebben we met al onze buren een Kerst- en Oudejaarsborrel bij een van de bewoners thuis. Als we geluk hebben is het droog en worden de vuurkorven aangestoken en proosten we in de koude buitenlucht gezamenlijk op het nieuwe jaar. Midwinter hoornblazers luisteren ons samenzijn op met prachtige muziek. Dit idyllisch plaatje wordt compleet gemaakt met warme gesprekken en uiteraard een hapje en een drankje. Een pan glühwein hangt hoven een hout gestookt vuurtje terwijl het buiten steeds donkerder wordt. Een dampende stoofpot van damhert, geschonken door onze thuisbasis Kroondomein Het Loo, wordt naar buiten gedragen en staat in een feestelijk versierde houten schuur klaar om uitgedeeld te worden. De gastheer bakt ondertussen knoflookbrood in zijn zelfgemaakte pizzaoven. Klinkt heerlijk niet waar? Was het ook.

Waarom ik dit vertel? Omdat ik dit jaar deze wildstoof weer mag maken. Normaal gesproken maak ik hem samen met een buurvrouw, maar aangezien zij dit jaar verstek moet laten gaan, maak ik hem nu een keertje alleen. Het recept dat we ieder jaar gebruiken, deel ik uiteraard graag met je. Gebruik onderstaand recept als basisrecept, vul het aan naar smaak en herbereken het wanneer je voor meer of minder mensen kookt.

Wij krijgen ieder jaar prachtig vlees en botten van damhert, geschonken door Kroondomein Het Loo, en maken eerst onze eigen wildfond. Uiteraard kun je ook fond bij de slager bestellen of een potje gebruiken. Normaal gesproken nemen we allebei de helft van de stoof voor onze rekening en voegden op de dag van de borrel alles samen in een hele grote pan. Wanneer je met meerdere kookt kan dit dus prima, zolang je maar hetzelfde recept volgt. Wij serveren het met Turks brood als hapje, dus niet als hoofdgerecht, geserveerd aan circa 50 personen. Dankbaar voor deze geweldige traditie!

hertenpeper recept

Hertenpeper recept

Voor 6-8 personen

  • 800 gr hertenstoofvlees in stukken
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 50 gr boter
  • 50 gr spekblokjes
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 300 ml. rode wijn
  • 200 ml wildfond
  • 2 el cranberrycompote
  • 50 gr roquefort
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Kruid het vlees met zout, versgemalen peper en tijm. Verwarm de boter in een braadpan en bak de spekjes zachtjes uit.Schep ze op een bordje en bak het hertenvlees in het bakvet op wat hoger vuur mooi bruin.
  2. Verdeel de knoflook en ui tussen het vlees en bak nog 25 minuten op matig hoog vuur. Schenk de wijn en wildfond langs de rand van de pan bij het vlees (zo kan het vocht zich warmen aan de pan en schrikt het vlees niet van het koude vocht). Stoof het vlees met de deksel schuin op de pan in 45-60 minuten zachtjes gaar.
  3. Neem eventueel het laatste kwartier de deksel van de pan en laat wat van het vocht verdampen. Voeg de cranberrycompote (wij gebruikten veenbessen) en de roquefort erdoor en roer tot de saus licht bindt. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de hertenpeper met spruitjes en aardappelpuree voor een volledige maaltijd. Of serveer het net als wij als hapje met Turks brood.

>> Lees ook de tips: Zo krijg je stoofvlees dat echt uit elkaar valt

hertenpeper maken

Hertenpeper

Print Recept
Personen: 6-8 personen Bereidingstijd: 75 min

Ingrediënten

  • 800 gr hertenstoofvlees in stukken
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 50 gr boter
  • 50 gr spekblokjes
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 300 ml. rode wijn
  • 200 ml wildfond
  • 2 el cranberrycompote
  • 50 gr roquefort

Bereiding

1

Kruid het vlees met zout, versgemalen peper en tijm. Verwarm de boter in een braadpan en bak de spekjes zachtjes uit.Schep ze op een bordje en bak het hertenvlees in het bakvet op wat hoger vuur mooi bruin.

2

Verdeel de knoflook en ui tussen het vlees en bak nog 25 minuten op matig hoog vuur. Schenk de wijn en wildfond langs de rand van de pan bij het vlees (zo kan het vocht zich warmen aan de pan en schrikt het vlees niet van het koude vocht). Stoof het vlees met de deksel schuin op de pan in 45-60 minuten zachtjes gaar.

3

Neem eventueel het laatste kwartier de deksel van de pan en laat wat van het vocht verdampen. Voeg de cranberrycompote (wij gebruikten veenbessen) en de roquefort erdoor en roer tot de saus licht bindt. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de hertenpeper met spruitjes en aardappelpuree voor een volledige maaltijd. Of serveer het net als wij als hapje met Turks brood.

recept hertenpeper

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!