Avond eten

Bavette met Bearnaise van de BBQ

Oké, een bearnaisesaus van tevoren maken is lef hebben. Hij kan namelijk schiften, maar als ik je vertel dat de saus in een voorverwarmde thermosfles makkelijk een hele avond warm en heerlijk blijft, dan kun je het toch niet laten? En het vlees wat deze prachtige saus mag dragen is een bavette.

Bavette is tegenwoordig zelfs weleens te vinden in de supermarkt. Maar bij de slager vind je over het algemeen wel een mooier stukje.

Bavette met bearnaise 2 credits David Loftus

Bavette met Bearnaise van de BBQ

Recept voor 4 personen, bereidingstijd 2o minuten + 10 minuten grillen

Deze ingrediënten heb je nodig:

 • 600 g bavette
 • 3 el witte wijn
 • 1 el wittewijnazijn
 • 1 sjalot
 • 10 witte peperkorrels
 • 1 bosje dragon
 • 250 g boter
 • 2 eieren
 • ½ bosje kervel
 • peper en zout

Zelf bearnaisesaus maken doe je zo:

Snijd de sjalot fijn. Doe de witte wijn, wittewijnazijn, fijngesneden sjalot en witte peperkorrels in een sauspan. Haal de blaadjes van de dragonstelen en leg ongeveer 4 stelen in je sauspan. Breng met een snufje zout erin aan de kook. Laat inkoken tot je nog ongeveer twee eetlepels vocht over hebt. Pak een zeef, zet die op een kom en giet de inhoud van je sauspan erin. Laat goed uitlekken zodat alle smaak goed afgegeven wordt. Giet het vocht terug in je sauspan en laat afkoelen. Dit is je gastrique!

Nu ga je de boter klaren, ook dat is makkelijk! Smelt de boter in een aparte pan. Als alle boter gesmolten is zet je het vuur uit. Er zullen wat witte vlokken op drijven, schep die eruit met een lepel en gooi ze weg. Laat de boter even staan. Er zullen zich twee lagen vormen, het vet bovenop en melkbestanddelen eronder. Schenk het vet over in een ander pannetje zonder de melkbestanddelen mee te schenken. Laat nog even staan en schep de laatst witte vlokken eruit. Nu is je boter geklaard.

Splits de eieren en doe de dooiers bij de gastrique. Zet de sauspan op heel laag vuur en klop snel en stevig met een garde tot het ei romig, dik en lichter van kleur is. Voeg dan beetje bij beetje de geklaarde boter toe om je saus af te maken. Snijd de blaadjes van de dragon en de kervel fijn en roer ze door de saus. Proef, breng eventueel op smaak met wat zout. Verwarm nu je thermosfles voor met heet water, giet dat water eruit en bewaar je bearnaisesaus erin tot je hem nodig hebt.

Bavette bereiden op de bbq

Laat de bavette op kamertemperatuur komen.

Voor de bavette verdeel je de BBQ in twee zones:

 • zone 1 : heet, direct grillen
 • zone 2 : koud, nagaren.

Kruid je bavette met peper en zout en leg hem op de hete zone van je BBQ. Als hij zonder kracht te zetten loskomt van de grill draai je hem om. Als ook die zijde goed loskomt, verhuis je hem naar de koude zone. Mocht je een kernthermometer hebben: dit is het moment om die erin te steken. Laat de bavette doorwarmen tot hij een kerntemperatuur heeft van tussen de 40 en 45 °C. Haal hem van de grill en laat hem losjes toegedekt met aluminiumfolie 10 minuten rusten. Snijd hem in repen, zet je bearnaisesaus er in een mooi warm schaaltje bij en je bent (alweer) de held van de BBQ.

Serveer met bijgerechten, friet of gebakken aardappel en een groene salade met vinaigrette.

BBQ TIP VAN PIETER: Ik heb het vaak over een ‘hete’ en ‘koude’ zone op je BBQ. De kern van een goede BBQ is dat je kunt variëren in temperatuur. Een makkelijke oplossing daarvoor is het zogenaamde ‘half stoken’. Hiermee leg je je kooltjes en/of briketten aan een kant van je BBQ en de andere kant laat je leeg. Zo kun je boven het hete gedeelte gerechten aanbraden en boven het koude gedeelte garen. Op die manier heb je nooit meer verbrande worstjes die nog rauw vanbinnen zijn!

Dit recept komt uit Buiten eten met Pieter Kok en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Buiten eten met Pieter Kok | Kosmos | ISBN 9789021574653

Of bestel online:

Bavette met bearnaise credits David Loftus

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!