Radicchio is zo’n bladgroente die echt tot leven komt als hij wordt bestookt met hitte zodat hij bruin kleurt en er vervolgens zoete, zoute en zure smaken worden toegevoegd. Ik hou van de manier waarop de feloranje sinaasappelschil en de smaragdgroene bieslook contrasteren met de donker- paarse bladeren van de radicchio. De gedroogde zure kersen zijn een scherpe, stroperige aanvulling op de rodewijnvinaigrette.
Recept radicchio
Geroosterde radicchio met een dressing van kappertjes & zure kersen bijgerecht voor 6-8 personen
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 2 kroppen radicchio
- geraspte schil en sap van 1 onbespoten sinaasappel
- 80 ml rodewijnazijn
- 40 g gedroogde zure kersen (online verkrijgbaar of vervang door gedroogde cranberry’s)
- 200 g halloumi, verkruimeld
- 45 g kappertjes (zie tip)
- 80 ml extra vierge olijfolie,
- ongeveer 1⁄2 bos bieslook, fijngehakt
Zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor tot 220 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Zet iedere radicchio rechtop op de stronk, kerf een middelgroot kruis in de bovenkant van de krop, diep genoeg om door de lagen bladeren te snijden, maar niet zo diep dat de kroppen uit elkaar vallen.
- Verwarm in een kleine steelpan het sinaasappelsap en de rodewijnazijn tot de vloeistof net kookt. Voeg de zure kersen toe, meng goed en laat de pan 5 minuten staan zodat de kersen kunnen wellen.
- Verdeel intussen de halloumi en kappertjes over een bakplaat en sprenkel hier een beetje extra vierge olijfolie over. Zet de bakplaat onder in de oven. Zet de twee inge- kerfde kroppen radicchio op een rooster boven de bakplaat met de halloumi en rooster ze 12 tot 14 minuten, of tot de bladeren heel donker en bijna verbrand zijn, en de halloumi goudbruin is.
- Haal de radicchio uit de oven, trek aan de punten zodat de bladeren iets verder uit elkaar staan en zet de radicchio op een bord of in een kom.
- Schenk de zurekersenvinaigrette over de radicchio en bestrooi de kroppen met het halloumi-mengsel, de bieslook en de sinaasappelrasp. Sprenkel er olijfolie over en serveer.
Tip: Laat de kappertjes, als ze uit een potje met zout water komen, goed uitlekken voordat je ze roostert. Schep kappertjes op zout in een zeef, spoel ze even af met koud water om het zout te verwijderen, schud het overtollige water eraf en laat ze goed uitlekken.
Shortcut: Je kunt ook een zacht smakende radicchio (zoals de dikkere Chioggia) nemen, de bladeren in stukken scheuren en de sla besprenkelen met olijfolie, sinaasappelsap en rodewijnazijn.
Dit recept komt uit kookboek Een ode aan groenten (lees hier mijn review) en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Probeer deze 7 recepten uit kookboek Een ode aan groente
- De ‘iedere-soort-ui’ tarte tatin
- Krokante venkel met zure room & zoete chilisaus
- Shepherd’s pie met zoete aardappel
- Frisse glutenvrije worteltjestaart
- Flespompoen met boter en noten
- Rauwe bietensalade met regenboog-labnehballetjes
Bestel bij je boekhandel: Een ode aan groenten | Good Cook | ISBN 978946432506
Of bestel online:
Geen reacties