Avond eten/ Lunch

No-waste bloemkool bowl

Het beste van deze vegan bowl is dat er niets wordt verspild, omdat we de hele bloemkool gebruiken: de steel, bladeren en roosjes. Het klinkt misschien vreemd, maar de bladeren worden lekker crunchy en de stelen smelten mooi samen met de gladde limabonenpuree en geroosterde knoflook, mosterd, rozemarijn, tijm en citroensap.

vegan bloemkool bowl

Recept no-waste bloemkool bowl

Recept voor 2 personen – bereidingstijd ca. 20-30 minuten

Deze ingrediënten heb je nodig voor de bloemkoolbowl:

  • 1 grote bloemkool, met loof
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijnpoeder
  • olijfolie
  • 1 blik limabonen van 400 g, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 tl appelciderazijn
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde tijm
  • sap van 1⁄2 citroen
  • 1 el amandel- of havermelk
  • 2 tenen knoflook, geroosterd
  • handvol geroosterde pijnboompitten
  • handvol verse peterselie, grof gehakt
  • zout en peper

Zo maak je een vegan bloemkool bowl:

  1. Verwarm de oven voor op 250 °C.
  2. Leg de bloemkool op een snijplank, snijd het loof en de stelen van de stronk en leg ze opzij. Snijd de bloemkool in hapklare roosjes en leg ze op een bakplaat met de kurkuma, komijn, een scheutje olijfolie en een snuf zout en peper. Schep alles goed om, zodat de bloemkoolroosjes goed met de specerijen zijn bedekt.
  3. Snijd de stelen in hapklare stukjes. Leg de stelen en het loof gescheiden van elkaar op een andere bakplaat, besprenkel ze met wat olijfolie en bestrooi ze met een snuf zout.
  4. Zet beide bakplaten in de oven en rooster de inhoud 10 minuten.
    Haal na 10 minuten de bakplaat met het loof en de stelen eruit. Laat de andere bakplaat in de oven staan en rooster de bloemkool nog 10-15 minuten, tot de roosjes licht geschroeid zijn.
  5. Maak de puree. Doe de limabonen in de keukenmachine en voeg de geroosterde bloemkoolstelen, de mosterd, appelciderazijn, rozemarijn en tijm, het citroensap, de amandelmelk, knoflook en een snuf zout toe. Pureer het mengsel met de pulsknop tot het glad is.
  6. Verdeel de puree over de kommen en leg de geroosterde bloemkoolroosjes en het loof erop. Strooi er vlak voor het serveren wat geroosterde pijnboompitten en peterselie over.

Dit recept komt uit Deliciously Ella: Snel & makkelijk plantaardig koken en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Deliciously Ella: Snel & makkelijk plantaardig koken | Kosmos uitgevers | ISBN 9789021579870

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!