De kleur van deze vegan bloemkoolcurry is te gek! Hij is mooi felgekleurd en ziet er fantastisch uit met een topping van kokosyoghurt en geschaafde amandelen. De zoete romigheid van de kokosmelk is heerlijk met de geroosterde bieten en bloemkool, en de komijn, kaneel, gember en het currypoeder geven elke hap een diepe smaak.
Roze bloemkoolcurry met bieten een vegan recept
Dit recept kun je heel eenvoudig vooruit maken, het is ook prima in te vriezen. De vegan bloemkoolcurry smaakt lekker met rijst. Kook daarvoor je favoriete rijstsoort volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Recept voor 4 personen – bereidingstijd ca. 40 minuten
Deze ingrediënten heb je nodig voor de bloemkoolcurry:
- 4 grote rode bieten (ca. 700 g), geschild en in hapklare stukjes
- olijfolie
- 1 grote bloemkool, in hapklare roosjes
- 1 el kokosolie
- 1 ui, in blokjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 el mild currypoeder
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1⁄2 tl kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 400 ml kokosmelk
- 4 el yoghurt (bv. pure kokosyoghurt)
- handvol koriander, grof gehakt (optioneel)
- handvol geschaafde amandelen, geroosterd
- zout en peper
Zo maak je een roze curry van bloemkool en bieten:
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Leg de bieten op een grote bakplaat, besprenkel ze met wat olijfolie, voeg een snuf zout en peper toe en zet ze 25 minuten in de oven.
- Verhoog na 25 minuten de temperatuur naar 240 °C, leg de bloemkool op een andere bakplaat, besprenkel de roosjes met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze 10-15 minuten tot de bloemkool licht is geschroeid. Haal beide bakplaten eruit als de bieten en bloemkool gaar zijn.
- Zet intussen een grote steelpan op middelhoog vuur en voeg de kokosolie toe. Doe als die is gesmolten de ui en knoflook erin, roer door en bak ze 10 minuten tot ze zacht en glazig zijn.
- Voeg de specerijen toe en bak ze 2 minuten, schenk de kokosmelk erbij en voeg de geroosterde bieten toe. Leg het deksel op de pan en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Doe de bieten in de keukenmachine en maal ze tot een gladde saus. Giet het bietenmengsel terug in de pan en voeg de bloemkool toe. Verhit het geheel een paar minuten en serveer het dan. De saus hoort lekker dik te zijn, maar je kunt de hoeveelheid kokosmelk verdubbelen als je liever een dunnere saus hebt.
- Verdeel de curry over vier kommen, schep er een beetje yoghurt op en bestrooi met de koriander en wat geschaafde amandelen.
VARIATIETIP: Deze curry is wat dikker, als je liever een sausachtige curry wilt, voeg dan een extra blik kokosmelk toe.
Dit recept komt uit Deliciously Ella: Snel & makkelijk plantaardig koken en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Deliciously Ella: Snel & makkelijk plantaardig koken | Kosmos uitgevers | ISBN 9789021579870
Of bestel online:
Geen reacties