Gebak en taart

Eenvoudige cakjes

Deze eenvoudige cakjes worden al sinds 1840 gebakken. Ik vond het recept in Het Nederlandse Koekjesboek, een boek over koekjes uit vier eeuwen Nederlandse kookboeken. Heerlijk erfgoed dat we wellicht vergeten zijn, maar waar we best trots op mogen zijn. Want naast stroopwafels blijkt er nog veel meer lekkers te zijn waar Nederland om bekend zou kunnen staan.

Eenvoudige cakejes – evenveeltjes

In deze tijd is cakjes bakken trouwens een stuk eenvoudiger dan in de periode 1500-1900. Wij warmen de oven voor, schuiven ons gebak er in en de oven doet het meeste werk. Vroeger was een oven niet vanzelfsprekend. Het bakken en koken vond plaats in een open haard in de hoek of langs de wand van de keuken. Ovens werden vooral gebruikt voor het bakken van brood. Ze namen veel plek in en waren daarom vaak voorbestemd voor grote huizen, paleizen en kastelen. Iedereen die geen oven had haalde brood bij de bakker of liet daar zijn zelfgemaakte deeg afbakken.

Pasteien, koek en koekjes werden gebakken in een taartpan. Een grote gietijzeren pan, een soort Dutch Oven dus. Die zette je naast het vuur of hing je boven het vuur. Gloeiende kolen er bovenop voor bovenwarmte. Sommige koekjes werden gebakken in boter of reuzel en weer anderen werden gefrituurd in kokende geklaarde boter.

Wow! Kun je het je voorstellen? Kinderen zelf laten bakken was er vroeger schat ik zo niet bij. Ik ben vandaag extra blij met mijn oven!

Evenveeltjes – van alles evenveel

Deze eenvoudige cakjes heten evenveeltjes. Aan de ingrediënten lijst hieronder zul je het misschien niet meteen zien. Maar vroeger was een bakmaat vaak een kommetje (inhoud 150 ml.). Voor dit recept werd vroeger dus niet gewogen, maar voor alles een kommetje gebruikt.

De oorspronkelijke tekst uit Rijntje Biljardt, de doorveeljarige ondervinding geleerde keukenmeid, 1840 luidt dan ook “Men neemt een kommetje meel, een kommetje boter, een kommetje gest, een kommetje korinten, een kommetje suiker, een kommetje gestampte amandelen, een kommetje melk en wat kaneel, besla dit alles goed, laat het rijzen en bak het in eene kaakjespan.” Vandaar de naam evenveeltjes. Grappig toch! Hieronder geeft ik je het recept waar jij mee aan de slag kunt.

eenvoudige cakjes bakken

Recept evenveeltjes – eenvoudige cakjes

recept voor 12 cakjes – 10 min. bereiden, 1,5 uur rijstijd, 25 baktijd

Ingrediënten

 • 150 g (patent)bloem
 • 3 g gist
 • 90 g krenten
 • 150 g suiker (suikervrij? zie onderaan)
 • 60 g amandelmeel
 • 1 tl kaneel
 • 150 g boter, gesmolten
 • 150 ml melk, lauw

En zo maak je de cakjes:

 1. Meng in een kom de bloem met de giste, krenten, suiker, het amandelmeel en de kaneel. Meng in een andere kom de boter met de melk en schenk dit mengsel bij de bloem. Roer tot alles goed gemengd is.
 2. Dek de kom af en laat het dikke beslag ongeveer 1 uur en 30 minuten rijzen op een warme plek.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 4. Vet een muffinbakvorm (12 stuks) goed in.
 5. Vul de holtes van het bakblik voor driekwart met het beslag.
 6. Bak de evenveeltjes in 25 minuten gaar en goudbruin.

Suikervrij – Wil je deze eenvoudige cakjes liever zonder suiker maken? Op de website van auteur Natascha van der Stelt staat een recept voor evenveeltjes suikervrij.

Dit recept komt uit Het Nederlandse Koekjesboek, en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Het Nederlandse Koekjesboek | het zwarte schaap | ISBN 9789 49282 1140

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!