Gebak en taart/ Toetjes

Pompoenkoekjes

Pompoenkoekies behoren net als de koeksisters tot de bekendste recepten van Zuid-Afrika. Dit heerlijke aromatische nagerecht bestaat traditioneel uit stukjes pompoen die zoet worden geserveerd met karamelstroop of kaneelsuiker of pikant als voorgerecht of bijgerecht worden gegeten.

Pompoenen, ‘pampoen’, zijn in Zuid-Afrika heel populair en worden in veel gerechten verwerkt. Pampoenkoekies worden ze daar genoemd. Ze zijn lekker gearomatiseerd, licht en luchtig. Op de juiste manier bereid smelten ze bijna op de tong.

pompoenkoekjes

Dessert recept pompoenkoekjes voor 6-8 personen

Deze ingrediënten heb je nodig:

Pompoenkoekjes

  • 450 g pompoen (bv. butternut)
  • 140 g tarwemeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el suiker
  • 4 el melk (60 ml)
  • 1 ei (M)
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl nootmuskaatpoeder
  • 1/2 tl zout
  • Plantaardige olie om in te frituren

Karamel

  • 150 g suiker
  • 300 g maisstroop (of rijststroop)
  • 1 el room
  • 1 el boter

Pompoenkoekies maken doe je zo

Schil de pompoen, verwijder de pitjes en snijd hem in kleine stukjes. Kook ze 15-20 minuten (afhankelijk van het formaat van de stukjes) in een grote pan met water en laat ze dan uitlekken. Pureer ze met de staafmixer en laat ze afkoelen.

Meng in een grote schaal pompoenpuree, meel, bakpoeder, suiker, melk, ei, kaneel, nootmuskaat en zout. Roer dit tot een homogeen beslag.

Doe nu een royale portie olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Verwarm die op een gemiddelde temperatuur. Doe met een eetle- pel of een spuitzak kleine beetjes beslag in de hete olie en frituur die 2 minuten aan iedere kant. Maak de pan niet te vol want de pam- poenkoekies zwellen tijdens het frituren op. Leg ze daarna op een bord met keukenpapier en laat ze uitlekken.

Zelf karamel maken doe je zo

Doe 3 eetlepels water met de suiker in een pan en roer ze door elkaar. Voeg maisstroop toe en blijf roeren. Verhit dit ongeveer 10 minuten, zonder te roeren, op een gemiddelde tot hoge temperatuur omdat de karamel anders kristalliseert. Verlaag de tempera- tuur en voeg voorzichtig de room en boter toe. Roer het mengsel glad. Haal de pan van de kookplaat en laat de karamel afkoelen.

Serveer de pompoenkoekies met karamelsaus. Als de karamel hard wordt, kan je hem voorzichtig weer verwarmen.

Dit recept komt uit De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken| Deltas | ISBN 978-90-447-5948-8

Of bestel online:

recepten zuid afirkaans

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!