Gebak en taart

Frangipane met noten

De frangipane met noten maken we vandaag met walnoten en peer, vaak in overvloed te vinden in de herfst. Je zou soms bijna vergeten hoeveel lekker fruit we in eigen streek hebben. Eet het liefst zo veel mogelijk lokale fruitsoorten, want we hebben heel wat lekkers in eigen land!

frangipane met noten

Recept frangipane met walnoten en peer en met een karamel van notenlikeur

Recept voor 4 personen – bereidingstijd 40 minuten – oventijd 40 minuten

Ingrediënten deeg:

  • 1 bio-citroen
  • 100 g koude boter
  • 100 g suiker
  • 1 ei
  • 200 g bloem
  • 2 takjes verse tijm
  • 2-3 peren
  • zout

Ingrediënten frangipane:

  • 200 g walnoten
  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 80 g suiker

Optioneel: Ingrediënten karamel:

  • 60 g suiker
  • 60 ml notenlikeur

En zo maak je zelf een fragipane van walnoten:

  1. Maak het deeg. Rasp de schil van de citroen. Snijd de boter in stukken. Meng de boter met de handen of in de keukenmachine samen met de suiker. Kneed er dan het ei door, voeg de gezeefde bloem, 1 tl citroenzeste, een snufje zout en de tijmblaadjes toe. Meng kort met de handen tot een samenhangend deeg, maar kneed niet te lang want dan krijg je een taai deeg. Wikkel het deeg in folie en zet minstens 30 minuten in de koelkast.
  2. Hak voor de frangipane de walnoten in een blender of keukenmachine heel fijn. Meng de walnoten met de boter, eieren en suiker tot een egaal beslag.
  3. Snijd de peren in partjes en besprenkel met citroensap.
  4. Haal het deeg uit de koelkast. Besprenkel je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot het ongeveer 5 mm dik is. Wrijf je bakvorm in met boter, bestrooi met bloem en leg hier het deeg in. Duw het deeg zachtjes tegen de randen en beleg met de walnotenfrangipane.
  5. Verdeel de partjes peer over de taart en duw ze lichtjes in de frangipane.
  6. Zet de taart in een tot 175 °C voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten.
  7. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen in de bakvorm.
  8. Doe voor de karamel de suiker in een pannetje met 2 eetlepels water en laat zonder roeren karamelliseren. Als de suiker goudbruin is, blus je onmiddellijk met de notenlikeur; roer tot de karamel weer vloeibaar is en laat nog 1 minuut koken. Wrijf met een kwastje de peertjes in met de karamel. Serveer lauw of koud.

TIP: De karamel is optioneel, die kun je dus desgewenst weglaten. Peren kun je door appeltjes vervangen en de walnoten door elke andere noot die je lekker vindt.

Smaakvol kookboek

Dit recept komt uit Smaakvol en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Smaakvol laat zien waar eten vandaan komt en bundelt 60 eenvoudige recepten die Elise Van de Poele graag maakt. Elise heeft een passie voor heerlijk en eerlijk koken. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met de recepten uit haar kookboek laat ze zien dat eenvoudig ook nog heel goed duurzaam en lekker kan zijn. Zero waste, duurzaam én lekker eten is Elise’s missie. De recepten hebben veel smaak, zijn eenvoudig, niet tijdrovend en niet duur. En altijd met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. 

Bestel bij je boekhandel: Manteau | Smaakvol | ISBN 978 9022 3375 85

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

  • Jozephina
    17 augustus 2021 at 18:55

    Beste Maike,
    Ik wil je taart gaan maken, maar ik vraag me af welke taartvorm met diameter je gebruikt?
    Graag hoor ik van je.
    Groet,
    Jozephina

    • Maike
      25 augustus 2021 at 11:17

      Hi Jozephina, In het recept is inderdaad geen maat opgenomen. Ik zou de diameter van de taartvorm een beetje af laten hangen van de grootte van de peren. Waarschijnlijk gaat het met een taartvorm van 20-24 wel goedkomen. Succes met bakken! Groetjes Maike

  • Siep Muller
    9 september 2021 at 12:51

    Beste Maike, als ik deze perenfrangipane wil maken zonder alcohol, waarmee kan ik dan de noten likeur vervangen?

    • Maike
      9 september 2021 at 13:20

      Hoi Siep, Je kunt de notenlikeur ook vervangen door een notensiroop. Bijvoorbeeld door de (koffiesiropen) siropen van Monin, die o.a. bij AH te koop zijn.
      Groetjes Maike

  • Relinde
    19 september 2021 at 20:13

    Hai Maike,
    Ik eet geen tarwe meer, kan ik ook speltbloem gebruiken of een ander type bloem?
    Dank alvast!
    Groet Relinde

    • Maike
      20 september 2021 at 11:31

      Hi Relinde, ik zou het gewoon eens proberen als ik jou was. Bloem en speltbloem kun je 1 op 1 vervangen. Groet Maike

  • Nienke
    25 september 2021 at 14:34

    Hoi Maaike, ik mis bij de frangipanne, de hoeveelheid voor de suiker en er staat daarboven 80 maar die is voor? De suiker? Of bloem?

    • Maike
      26 september 2021 at 11:44

      Dank voor je reactie, Nienke! Het stond inderdaad verkeerd. De 80gram hoort bij de suiker, nu staat het wel goed. Groet Maike