Aanbevolen artikelen/ Avond eten

Boerenkoolpesto pasta met linzen gehaktballetjes

In de winter maak je pesto het best met winters groen, en gebruik ook eens andere zaden of pitten in plaats van pijnboompitten. Gewone zonnebloempitten zijn goedkoper en ecologischer. Laat Parmezaanse kaas ook eens achterwege, er zijn best veel lokale oude kazen te vinden of maak zelf een vegan parmezaan!

linzengehaktballetjes met pasta

Maak eerst de linzen gehaktballetjes als volgt:

Ingrediënten:

  • 150 g rode linzen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g kastanjechampignons
  • 250 g gemengd gehakt (of varkensgehakt of kippengehakt)
  • 1 ei
  • 80 g oud broodkruim of paneermeel
  • olie
  • nootmuskaat
  • peper en zout

En zo ga je te werk:

  1. Kook de linzen gaar in water zonder zout. Giet af en laat goed uitlekken.
  2. Pel en snipper de ui. Pel en plet de knoflook. Hak de champignons grof. Stoof de ui, knoflook en champignons gaar in een beetje olie en kruid met peper en zout. Giet samen met de linzen in een blender en hak fijn.
  3. Meng met het gehakt, het ei en het broodkruim. Kruid met voldoende peper, zout en nootmuskaat. Zet minstens 1 uur in de koelkast.
  4. Maak je handen nat en rol bolletjes van het mengsel. Bak ze met een scheutje olie in een pan of in de oven goudbruin en gaar. Voeg bij het gehaktmengsel gerust diverse kruiden naar keuze toe, zoals verse kruiden of curry, garam masala, chilipoeder…

En zo maak je de boerenkoolpesto en de pasta:

Ingrediënten

  • 60 g zonnebloempitten
  • 100 g boerenkool
  • 1 teentje knoflook
  • 70 g Flandrien Grand Cru of oude Hollandse brokkelkaas
  • 70 ml olie
  • ½ citroen
  • 400 g spaghetti
  • peper en zout

En zo maak je dit gerecht:

  1. Maak de linzen-gehaktballetjes zoals hierboven staat beschreven, maar bak ze pas als de pesto klaar is.
  2. Rooster de zonnebloempitten in een droge pan tot ze goed geuren en laat ze afkoelen. Verwijder de harde steel van de boerenkool en hak de bladeren grof. Pel de knoflook en hak fijn. Rasp de kaas of snijd fijn. Doe de boerenkool, olie, knoflook, zonnebloempitten, kaas, peper en een snufje zout in de blender en hak fijn. Voeg enkele druppels citroensap of azijn toe naar smaak, proef en kruid bij met peper en zout.
  3. Bak de linzen-gehaktballetjes goudbruin.
  4. En kook ondertussen de spaghetti beetgaar in gezouten water.
  5. Meng de spaghetti met de pesto en serveer met de gehaktballetjes.

Smaakvol kookboek

Dit recept komt uit Smaakvol en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Smaakvol laat zien waar eten vandaan komt en bundelt 60 eenvoudige recepten die Elise Van de Poele graag maakt. Elise heeft een passie voor heerlijk en eerlijk koken. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met de recepten uit haar kookboek laat ze zien dat eenvoudig ook nog heel goed duurzaam en lekker kan zijn. Zero waste, duurzaam én lekker eten is Elise’s missie. De recepten hebben veel smaak, zijn eenvoudig, niet tijdrovend en niet duur. En altijd met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. 

Bestel bij je boekhandel: Manteau | Smaakvol | ISBN 978 9022 3375 85

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!