Avond eten

Stoofpot met veel groenten

Een stoofpot met lekker veel groenten. In deze heerlijke winterse stoofpot zijn de groenten de hoofdrolspelers. Het stuk vlees zorgt voor een diepe, rijke smaak. Geen overdaad aan vlees, wel aan smaak!

Stoofpot met veel groenten

Winterse stoofpot bomvol groenten en een klein beetje vlees

Recept voor 4 personen – bereidingstijd 30 minuten – gaartijd 60 minuten

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 dikke wortelen
  • 2 pastinaken
  • 600 g krieltjes
  • 3 raapjes
  • 2 kleine stukken vlees met bot (soepvlees, runderschenkel, varkensrib, kalfsschenkel, ossenstaart)
  • 300 ml bier naar keuze (St.Bernardus Abt 12 is superlekker in dit gerecht)
  • 1 tl marmite
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • olie
  • peper en zout

En zo bereid je deze winterse stoofpot stap voor stap:

  1. Pel de ui en snijd in grove stukken. Pel en plet de knoflook. Schil de wortelen en pastinaken en snijd in plakken of stukken (2 cm). Halveer de grotere krieltjes. Snijd de rapen in partjes.
  2. Verhit een scheut olie in een gietijzeren pot of hoge stoofpan en bak hierin de stukken vlees rondom goudbruin; kruid met peper en zout.
  3. Haal het vlees uit de pan, voeg de ui, knoflook en wortelen toe en roerbak 2 minuten. Voeg het vlees weer toe aan de pan en blus met het bier en 400 ml water. Voeg marmite, tijm, rozemarijn en laurier toe, dek af en laat het geheel 1 uur zachtjes pruttelen.
  4. Voeg nu de stukken pastinaak, aardappel en raapjes toe en laat nog 1 uur verder garen. Kruid met peper en zout. Indien de saus nog voller van smaak mag zijn, laat dan alles nog 5 minuten inkoken op een hoger vuur en zonder deksel.
  5. Serveer met stukken brood om die heerlijke saus mee uit je bord te vegen.

TIP: Dit gerecht is nog net een tikkeltje lekkerder als je het een dag van tevoren maakt. De smaken hebben dan allemaal net iets langer hun werk kunnen doen.

Smaakvol kookboek

Dit recept komt uit Smaakvol en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Smaakvol laat zien waar eten vandaan komt en bundelt 60 eenvoudige recepten die Elise Van de Poele graag maakt. Elise heeft een passie voor heerlijk en eerlijk koken. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met de recepten uit haar kookboek laat ze zien dat eenvoudig ook nog heel goed duurzaam en lekker kan zijn. Zero waste, duurzaam én lekker eten is Elise’s missie. De recepten hebben veel smaak, zijn eenvoudig, niet tijdrovend en niet duur. En altijd met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. 

Bestel bij je boekhandel: Manteau | Smaakvol | ISBN 978 9022 3375 85

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!