Paddenstoelen soep kun je uiteraard maken van verse paddenstoelen, maar wist je dat je er ook heel goed gedroogde paddenstoelen voor kunt gebruiken? Gedroogde paddenstoelen zijn er misschien zelfs wel geschikter voor, want ze hebben een veel intensere smaak dan verse.
Heldere paddenstoelen soep van gedroogde shiitake
Als ik aan de herfst denk, denk ik aan paddenstoelen. Omdat er zoveel giftige zijn durf ik ze in het bos nooit zelf te plukken, dus ik koop ze. Vers of gedroogd. En die laatste blijkt uitermate geschikt te zijn om een heldere paddenstoelensoep van te maken. Een heldere soep vind ik een welkomen afwisseling van de romige gebonden variant. Bovendien vind ik de soep op deze manier erg herfstig van kleur. Om de smaak van deze soep beter tot zijn recht te laten komen, raad ik je wel aan de soep een dag te laten staan. Je kunt hem uiteraard ook in de avond maken voor de dag er na. Kleine moeite.
In Japan en China staat de shiitake (welke lentinan bevat) symbool voor een lange levensduur. De paddenstoel wordt al eeuwen lang gebruikt vanwege haar geneeskrachtige werking. Een shiitake bevat vitamine B1, B2, B12 en C en is een goede bron van eiwitten. Prima als vleesvervanger dus. Daarnaast caloriearm en vetvrij.
[magicactionbox]
Heldere paddenstoelensoep van gedroogde shiitake
Ingrediënten:
- Gedroogde paddenstoelen (40 gram shiitake, weken in warm water, zie verpakking)
- olie
- 1 ui in stukjes
- 2 teentjes knoflook in stukjes
- gember in stukjes
- lente ui in ringen
- 2 el. witte wijnazijn
- 1 ltr. groente bouillon
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Bak de ui, knoflook en gember in een beetje olie glazig. Blus af met de balsamicoazijn. Voeg de geweekte paddenstoelen en de groentebouillon toe. Laat 10-15 minuten zachtjes koken. Bij voorkeur laat je de soep en dag met rust zodat smaken verder in kunnen trekken. Warm opnieuw op. Proef en breng op smaak met peper en/of zout. Serveer met de lente ui ringen.
Bak de ui, knoflook en gember in een beetje olie glazig. Blus af met de balsamicoazijn. Voeg de geweekte paddenstoelen en de groentebouillon toe. Laat 10-15 minuten zachtjes koken. Bij voorkeur laat je de soep en dag met rust zodat smaken verder in kunnen trekken. Warm opnieuw op. Proef en breng op smaak met peper en/of zout. Serveer met de lente ui ringen. Het lekkerste is om deze soep een dag van te voren te maken, zo komen de smaken beter tot hun recht!
Heldere paddenstoelensoep van gedroogde shiitake
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Extra notities
Geen reacties