Lifestyle/ Weet wat je eet

Deze gezonde specerijen moet je in huis hebben!

Specerijen worden natuurlijk gebruikt als smaakmaker in gerechten. Ze maken voedsel met hun krachtige smaak en aroma’s kleurrijker en smaakvoller. Qua voedingswaarde voegen ze niet zo veel toe, want je gebruikt ze vaak maar in kleine hoeveelheden. Gelukkig wordt dat volop gecompenseerd door de aroma’s en de geneeskrachtige eigenschappen die specerijen hebben.

Hoewel de werking ervan wetenschappelijk niet bevestigd is, worden specerijen al eeuwenlang gebruikt als medicijn tegen vrijwel elke kwaal. Zo kunnen specerijen de spijsvertering bevorderen, eetlust opwekken, misselijkheid of winderigheid tegengaan. Of dat voor jou ook geldt? Geen garantie, maar probeer het gewoon eens, baat het niet dan schaadt het niet.

gezonde-kruiden-kookgewoon

Deze gezonde specerijen moet je in huis hebben! (en gebruiken natuurlijk..)

Chilipeper (cayennepeper)
Chilipeper bevat capsaicine, een etherische olie waar de pepers hun scherpte aan danken. Het stimuleert de aanmaak van endorfine, waardoor je je gelukkiger voelt. Het heeft een verlichtende werking bij griep, allergie en verkoudheid.

Folie
Zie nootmuskaat.
Foelie is het vlies dat om de nootmuskaat zit en heeft daarom dezelfde eigenschappen als nootmuskaat.

Gember
Gember stimuleert de spijsvertering en gaat misselijkheid (en wagenziekte) tegen. Gember werkt ontstekingsremmend en is een goede antioxidant. Er wordt daarom gezegd dat gember hartkwalen en kanker zou kunnen helpen voorkomen. Het stimuleert de lever om gifstoffen uit het bloed te verwijderen, kalmeert de maag en gaat gasvorming tegen.

Kaneel
Helpt tegen een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en winderigheid. Zou het bloedsuikergehalte verlagen.

Kardemom
Werkt verlichtend bij indigestie (verstoring spijsvertering) en helpt bij hoest, verkoudheid en bronchitis.

Komijn
Komijn is een antioxidant en zou werken tegen kanker.

Koriander
Koriander bevordert de spijsvertering, verlicht maagkramp en is bacteriedodend. Het bevat limoneen, wat kanker zou helpen tegengaan.

Kurkuma
Kurkuma is een natuurlijk antibioticum en werkt dus ontstekingsremmend. Het werkt bij spijsverteringsproblemen. Kurkuma zou alzheimer vertragen.

Mosterd
Mosterd werkt eetlustopwekkend, stimuleert de spijsvertering en heeft een antibacteriële werking.
Mosterd bevat allyl-isothiocynaten, wat de groei van kanker zou remmen.

Nootmuskaat
Bevat eugenol, voorkomt samenklontering van bloedcellen en zou daarmee hartfalen helpen te voorkomen. Bevat antibacteriële eigenschappen.

Piment
Bevordert de spijsvertering.

Saffraan
Werkt verlichtend bij chronische pijn, menstruatiepijn en diarree.

Steranijs
Bevat anethol. Helpt tegen hoesten en bevordert de spijsvertering.

Zwarte peper
Zwarte peper verbetert de bloedcirculatie, vermindert obstipatie, helpt bij winderigheid en stimuleert de spijsvertering.

kruiden-gezond-kook-gewoon

Bron: o.a. het complete kruiden handboek

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!