De herkomst van falafel staat niet helemaal vast maar de diverse sausjes die erbij worden geserveerd zijn allemaal even heerlijk. In Libanon krijg je er een knoflookmayonaise bij, in Israël meestal tahin. Ik heb voor deze laatste gekozen, en voor het extra bite ingelegde kool toegevoegd. Als je tijd hebt maak dan zelf pitabroodjes. Warm de pitabroodjes wel even op zodat je ze beter kunt rollen. Minder tijd? Koop dan pitabroodjes en vul ze met de ingrediënten. Maar wat je ook kiest, genieten zul je van dit hemelse hapje met warme falafelballetjes in het zachte brood.
Falafel maken met citroen-tahinsaus & ingelegde kool
Zelf at ik vrij recent pas voor het eerst falafel. In de Amsterdamse foodhallen bestelde ik bij Maza een portie, heerlijk! In de supermarkt vond ik later van hetzelfde merk ook falafel. Ook al lekker! En handig, want dan hoef je de kikkererwten balletjes alleen nog maar op te warmen of te bakken in olie. Zelf maken kan uiteraard ook. Dit recept en de foto zijn afkomstig uit het kookboek My streetfood kitchen. Mijn eerste poging om een portie falafel te maken mislukte helaas, dus zorg jij er voor dat je falafeldeeg niet te grof is! Dat voorkomt een falafail.
Snijd voor de ingelegde rodekool de kool in repen en meng met het zout in een grote kom. Laat een paar uur staan, spoel het zout af, laat goed uitlekken en doe weer in de komt. Voeg azijn toe, dek af en zet minimaal 2 uur in de koelkast, maar liever een hele nacht. Giet af en laat uitlekken voor het serveren. Maak intussen de tahinsaus: klop de tahin en 1,5 eetlepel water glad in een kom. Voeg de citroensap en -rasp, knoflook, olijfolie en yoghurt toe en breng op smaak met zout en peper. Meng door. Zet tot het serveren in de koelkast. Giet voor de falafel de kikkererwten af en mix ze in een keukenmachine met alle ingrediënten, behalve het sesamzaad en de olijfolie tot er een dik deeg ontstaat. Vorm van het deeg, met licht met bloem gestoven handen, balletjes zo groot als een pingpongbal. Schud het sesamzaad op een brod en rol de falafelballetjes er door. Verhit ongeveer 7 cm olie in een wok of pan met dikke bodem. Als je een stukje brood in de olie laat vallen en de olie bruist direct, is hij klaar voor gebruik. Frituur de falafelballetjes, in porties, tot ze goedbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer met warme pitabroodjes, de tahinsaus, ingelegde kool en de toppings. VAN TE VOREN: De kool kan 2 tot 3 dagen van tevoren worden gemaakt en afgedekt in de koelkast worden bewaard. De falafelballetjes kun je door de zaadjes rollen en tussen 2 vellen bakpapier op een dienblad, omwikkeld met plasticfolie, in de koelkast bewaren. De tahinsaus kun je eerder op de dag maken. Serveer je de falafelballetjes op kamertemperatuur, bak ze dan eerder op de dag en bewaar ze afgedekt in de koelkast.Falafel met citroen-tahinsaus & ingelegde kool
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Extra notities
Denise Beckand
31 oktober 2016 at 13:36Ohhhh Maike, alleen die foto al, zo kleurrijk!! Ziet er heerlijk uit