Zondig nog maar snel dit jaar, want voor je het weet zitten we in 2017 en doet iedereen weer aan de lijn. Moet je deze taart helemaal in je eentje op eten. En hoe verleidelijk dat wellicht ook klinkt, deze chocoladetaart smaakt op zijn best als je hem deelt met de mensen die je lief zijn.
Glutenvrije chocoladetaart zonder bloem
Het oorspronkelijke recept van deze taart komt van ’s werelds beroemdste culinaire school Le Cordon Bleu. Het recept is niet heel erg ingewikkeld en de taart wordt zonder bloem gemaakt, wat hem glutenvrij maakt. Uiteraard moet je alles precies afwegen en precies doen wat er gezegd wordt. Zelf wijk ik graag af van recepten. Dat is bij koken niet erg, maar bij bakken wel. Dat is ook meteen de reden dat bakken en ik niet zo’n goede combinatie zijn. Want bij bakken is het belangrijk dat je ingrediënten afweegt en instructies opvolgt. Niet echt mijn gewoonte. In het nieuwe jaar wil ik graag beter te worden in bakken.
In dit huidige jaar wijk ik nog graag een keertje af van het oorspronkelijke recept. Want naast alle misbaksels ontstaan er zo nu en dan ook nieuwe recepten door mijn ‘fouten’. En dat is extra genieten. Ook bij deze glutenvije chocoladetaart (tig jaar geleden heette dat nog gewoon chocoladetaart zonder bloem maar dat terzijde). De recept beschrijft de amandelen fijn te malen. Had ik overheen gelezen Ik liet de noten vrij grof en koos bij gebrek aan de juiste hoeveelheid amandelen ook nog voor een andere noot. De uitkomst was een verrukkelijke chocoladetaart (hoera glutenvrij!) die niet misstaat als dessert. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de taart in brownie-stukken te snijden zodat we zonder gêne bij ieder kopje thee of koffie een stukje chocoladetaart konden nemen.
Glutenvrije chocoladetaart
Ingrediënten
- Boter om in te vetten
- 150 gr. bruine basterdsuiker
- 225 gr. ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 4 eieren gesplitst
- 200 gr. pure chocolade grof gehakt
- 230 gr. gemalen noten (niet te fijn)
- 3 el. suiker
- optioneel: poedersuiker als decoratie
Bereidingswijze
- Vet een springvorm met een doorsneden van 23 cm. In met boter en bekleed de bodem met vetvrij bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Meng de basterdsuiker goed met de boter in een grote kom. Voeg de eierdooiers een voor een toe en klop stevig na elke toevoeging. Roer de chocolade en gemalen noten erdoor en blijf roeren tot er een egale massa ontstaat (dit gebeurd alleen als je de noten echt fijn gemalen hebt, heb je ze wat grover gelaten meng dan alles goed door elkaar).
- Klop in een andere kom de eiwitten stijf en voeg de suiker toe.
- Schep het eiwitmengsel in delen voorzichtig en met grote halen door het chocolademengsel. Probeer zo min mogelijk te roeren zodat het volume van het eiwit behouden blijft.
- Giet of stort het mengel als er geen wit meer zichtbaar is, in de vorm en bak de taart in 50 minuten, tot hij in het midden enigszins bol staat. Laat de taart volledig afkoelen, strooi er poedersuiker overheen en serveer in punten of in brownie-stukken.
Vet een springvorm met een doorsneden van 23 cm. In met boter en bekleed de bodem met vetvrij bakpapier. Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng de basterdsuiker goed met de boter in een grote kom. Voeg de eierdooiers een voor een toe en klop stevig na elke toevoeging. Roer de chocolade en gemalen noten erdoor en blijf roeren tot er een egale massa ontstaat (dit gebeurd alleen als je de noten echt fijn gemalen hebt, heb je ze wat grover gelaten meng dan alles goed door elkaar). Klop in een andere kom de eiwitten stijf en voeg de suiker toe. Schep het eiwitmengsel in delen voorzichtig en met grote halen door het chocolademengsel. Probeer zo min mogelijk te roeren zodat het volume van het eiwit behouden blijft. Giet of stort het mengel als er geen wit meer zichtbaar is, in de vorm en bak de taart in 50 minuten, tot hij in het midden enigszins bol staat. Laat de taart volledig afkoelen en serveer in punten of in brownie-stukken.Glutenvrije chocoladetaart
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
[magicactionbox]
Geen reacties