Broodtrommels/ Gebak en taart/ Hapjes en snacks

Gezonde flapjacks, krokante feel good reep

Flapjacks, een soort granolarepen, worden in Engeland altijd gemaakt met bakken suiker, stroop en boter. Gelukkig doen ze dat in Bak! anders. Het resultaat? Gezonde flapjacks! Een krokante feel good-reep waar echt iedereen gek op is! Leg dus gerust een voorraadje aan, want je kunt ze prima invriezen.

gezonde flapjacks granolareep zonder suiker

Recept voor 18 gezonde flapjacks, krokante feel good repen met granola

Voorbereiden 45 minuten | Oventijd 40 minuten | voor 1 plaattaart van 18 x 28 cmca. 18 repen | suikervrij, lactosevrij, glutenvrij

Deze ingrediënten heb je nodig voor gezonde flapjacks:

  • 200 gr havervlokken
  • 100 gr amandelmeel
  • 150 gr zachte dadels, gewicht
  • zonder pit, grof gehakt
  • 65 gr gedroogde bananen­
  • chips (zie tip), grof gehakt
  • 65 gr walnoten, grof gehakt
  • 80 gr sultana’s
  • 30 gr zonnebloempitten
  • 1 theel. gemalen kaneel
  • 1⁄4 theel. gemalen nootmuskaat
  • 1⁄2 theel. grove zeezoutvlokken
  • 115 gr kokosolie
  • 6 eetl. honing

Zo maak je zelf gezonde flapjacks:

  1. Verwarm de oven voor tot 150 °C.
  2. Bekleed de bodem en wanden van een bakvorm van 18 x 28 centimeter met nat, verfrommeld bak­ papier (wanneer je bakpapier verfrommeld en een beetje natmaakt, daarna weer uitvouwt en in de bakvorm doet, blijft dit veel beter zitten).
  3. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom.
  4. Verwarm de kokosolie en de honing 5 minuten in een steelpannetje op een laag vuur.
  5. Spatel het mengsel door de droge ingrediënten zodat alles nat en is en glanst.
  6. Doe het mengsel in de bakvorm en druk het stevig aan met je handpalm of de bolle kant van een eetlepel.
  7. Bak de plaatttaart 30-­40 minuten tot hij goudbruin is (laat hem niet te donker worden, want dan smaken de flapjacks bitter). Als hij te donker dreigt te worden, bedek je hem na 20­25 minuten met een stuk aluminiumfolie.
  8. Haal de bakvorm uit de oven en strijk, terwijl het nog heet is, met de achterkant van een lepel alles mooi glad.
  9. Zet de plaattaart minstens 2 uur in de koelkast (met of zonder bakvorm) om goed af te koelen; daarna kun je hem in repen of blokjes snijden.

TIPS: Bananenchips zijn meestal gedroogd met suiker en honing. Dan is dit recept niet helemaal 100% suikervrij. Een goed alternatief is 30 gram kokoschips en 35 gram gedroogde ananas (in stukjes gesneden). De flapjacks zijn dan wel iets zachter van structuur.

Probeer de verleiding te weerstaan om ze te vroeg in stukken te snijden, want dan blijft er alleen (dure) granola achter. Is ook lekker, maar misschien niet wat je in gedachten had.

Dit recept komt uit Bak!, een review lees je hier, en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Bak! Jayne Jubb | Culinair Karakter | ISBN 9 789 045 220 819

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!