Deze verrukkelijke glutenvrije lasagne met romige witte saus, mals rundergehakt en perfect gare lasagnevellen maakte mijn moeder altijd voor mij. Voor de bechamelsaus paste ze een tijdbesparende alles-in-eenmethode toe.
Recept voor een glutenvrije lasagne
voor 6 personen | bereiding 1 uur en 20 min.
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 3 el knoflookolie
- 1 wortel, in blokjes
- 1 stengel bleekselderij, in blokjes (naar keuze)
- 750 g rundergehakt
- 2 dl rode wijn (of runderbouillon)
- 800 g tomatenblokjes uit blik
- 2 el tomatenpuree
- 2 el gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 handjes lente-ui, alleen het groen, fijngehakt (naar keuze)
- zout en peper
Bechamelsaus
- 50 g boter
- 50 g glutenvrije bloem
- 7,5 dl melk
- 75 g oude cheddar, geraspt
- 2 tl grove mosterd (naar keuze)
- zout en peper
Samenstellen
- 10-12 glutenvrije lasagnevellen
- 20 g oude cheddar, geraspt
- vers basilicum (naar keuze)
Bestel bij je boekhandel: Hoe maak je alles glutenvrij?| Manteau | ISBN 978 90 223 3830 8
Of bestel online:
Zelf lasagne maken zonder gluten doe je zo
Verhit de knoflookolie in een grote pan op matig vuur en roerbak de wortel en bleekselderij (als je die gebruikt) 3-4 minuten. Voeg het gehakt toe en bak het ongeveer 5 minuten mee, tot het mooi bruin is. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Roer de wijn of bouillon erdoor en laat alles 5 minuten stoven. Schenk de tomatenblokjes erbij, gevolgd door de tomatenpuree en Italiaanse kruiden. Kook 30 minuten, tot de saus is ingedikt, roer de eventuele lente-ui erdoor en haal de pan van het vuur. Verwarm de oven voor op 200 °C/220 °C.
Bechamelsaus: verwarm de boter, bloem en melk in een pan op laag vuur. Begin direct te roeren met een houten lepel en houd daar pas mee op wanneer je een heerlijk dikke saus hebt. Haal de lepel tijdens het roeren steeds over de bodem van de pan, anders zet de bloem aan en wordt de saus klonterig. Haal de pan van het vuur en roer de kaas en eventueel de mosterd erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Samenstellen: neem een ovenschaal van ongeveer 20 x 30 cm en maak afwisselend lagen van de sugo, de bechamelsaus en de lasagnevellen. Eindig met een laag bechamelsaus; zorg dat er geen gaten in vallen. Strooi tot slot de kaas erover en bak de lasagne in 30-40 minuten goudbruin. Strooi er wat vers basilicum over en serveer.
Dit recept komt uit Hoe maak je alles glutenvrij? en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Geen reacties