Avond eten/ Ekoplaza/ Lunch

Vegan pulled pork zonder vlees

Als veganist eet je natuurlijk geen varken. Good for you. Maar je kunt best zo nu en dan snakken naar vleesgerechten die je vroeger wellicht nog wel met smaak at. Pulled pork kan daar zomaar een voorbeeld van zijn. Daarom speciaal voor alle mensen die (minder of) geen vlees (meer) eten een vegan pulled pork variant. Vegan pulled pork zonder varken, maar met… jack fruit. En dat is lekkerder dan je denkt!

Vegan pulled pork zonder vlees

Afgelopen jaar hield Ekoplaza een kookwedstrijd. Klanten mochten hun favoriete recept insturen en de lekkerste 80 klantrecepten kregen een plekje in het kookboek “Koken met Ekoplaza”. Ik mocht een aantal van deze recepten koken waarna ze getest werden. Deze vegan pulled pork is daar een voorbeeld van. Het recept werd ingezonden door R. Benard-Loeffen.

vegan pulled pork zonder vlees

Jack fruit wat is dat?

Jackfruit is een aan de buitenzijde stekelige vrucht die groeit aan een boom. Deze vrucht kan wel tot 40 kilogram groot worden. Jonge Jackfruit vruchten worden geoogst om ruimte te geven aan de grotere vruchten. De structuur van jackfruit doet denken aan draadjes vlees, maar dan uiteraard helemaal vegan. Het vruchtvlees is neutraal van smaak en is daarmee heel goed in staat andere smaken op te nemen. Vandaar ook dat de vrucht veelvuldig wordt ingezet als vleesvervanger. In Nederland is Jackfruit (of Nangka) voornamelijk verkrijgbaar in blik.

Meer informatie? Delicious. schreef er een leerzaam artikel over: Jackfruit; alles over deze vleesvervanger.

Van Jack fruit pulled pork maken doe je zo

Laat de jackfruit uitlekken in een vergiet. Doe de uitgelekte jackfruit in een kom. Trek de stukken met 2 vorken uit elkaar zodat je de structuur krijgt van pulled pork. Bestrooi desgewenst met een beetje bloem, zout en peper. Roerbak de jackfruit samen met andere smaakmakers (denk aan kruiden, knoflook, uit, etc.) enkele minuten in een wok.

Serveer op een vers broodje met homemade pickles en zelfgemaakte mosterd voor nog wat extra pit!

Vegan pulled pork zonder vlees, maar met... jackfruit

Print Recept
Personen: 2-4 Bereidingstijd: 20 min

Ingrediënten

  • Bio Jackfruit uit blik, uitgelekt
  • Boekweitmeel 1 eetl
  • Zout en peper
  • Kokosolie om in te bakken
  • Sjalotten 2, gesnipperd
  • Knoflook 2 tenen, geperst
  • Optioneel: rode peper 1, zaadjes eruit en in stukjes
  • Tomatenpuree 2 eetl
  • Groentebouillon 375 ml
  • Ontbijtkoek 1 snee, verkruimeld
  • 2 gemberbolletjes op siroop kleingesneden

Bereiding

1

Doe de uitgelekte jackfruit in een kom.

2

Trek de stukken met 2 vorken uit elkaar zodat je de structuur krijgt van pulled pork.

3

Bestrooi met de boekweitbloem, zout en peper.

4

Smelt wat kokosolie in de pan en roerbak hierin de sjalotjes en de knoflook, met eventueel het pepertje, enkele minuten.

5

Voeg de pulled jackfruit toe en roerbak nog een paar minuten

6

Roer de tomatenpuree erdoor en giet de groentebouillon erbij.

7

Laat 5 minuten pruttelen, blijf regelmatig roeren.

8

Voeg op het laatst de ontbijtkoek en gember toe. Laat 5 minuten staan zodat alle smaken goed kunnen vermengen.

Extra notities

TIP: Heerlijk op een knapperig broodje of over rijst. Of als pittige, ‘vlees’-saus bij een gezonde stamppot van aardappel, zoete bataat of knolraapjes met rauwe raapstelen.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!