Drankjes

Eindelijk antwoord op welk glas bij welke drank moet

In deze glaswerkgids vind je het antwoord op Welk glas je bij welke drank moet gebruiken? Want wat voor soort glas gebruik je het beste bij een cocktail of mocktail? Wanneer moet je een shotje gebruiken? Kies je voor een longdrink glas of een champagneflut? En wat is het verschil tussen een old fashioned, een coupe en een margarita glas eigenlijk? In dit artikel via beeld en tekst uitleg over alle glazen die je je maar kunt bedenken!

welk glas bij welke drank

MARTINI (OF COCKTAIL) GLAS

Dit is een glas op een pootje met een omgekeerde kegelkom dat vooral wordt gebruikt voor het serveren van klassieke cocktails. De term martiniglas is vaak uitwisselbaar met cocktailglas. Hoe langer het pootje, hoe sierlijker. Alles tussen 150 en 200 milliliter is voldoende voor drankjes die zonder ijs worden geserveerd.

COUPE (OF NICK & NORA)

Minicoupes (die soms Nick & Nora worden genoemd) worden ook gebruikt voor klassieke straight up cocktails, maar hebben een ondiepe, ronde kom en de elegantie van het jazztijdperk. Een klassieke coupe heeft een grote, ondiepe kom en een langer pootje. Hij kan worden gebruikt als alternatief voor de flûte voor het serveren van champagne en werkt goed bij bruisende cocktails.

MARGARITA

Dit glas wordt soms ook de Marie Antoinette genoemd, omdat het gerucht gaat dat het glas werd gevormd naar de ronding van haar borsten… Let op: een martiniglas kan ook worden gebruikt voor een klassieke, straight up Margarita.

HURRICANE (OF TULP)

Dit veelzijdige glas is verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen. Het wordt over het algemeen gezien als een glas voor punch en ijskoude drankjes, zoals een Daiquiri met ijs.

TIKI-MOK

Dit zijn moderne keramische drink- mokjes voor het serveren van drankjes in Tiki-stijl, meestal op basis van rum. Er staan Polynesische of tropische afbeeldingen op, vaak de Moai-beelden van de Paaseilanden. Ondanks dat ze mokken worden genoemd, hebben ze geen oor.

TANKARD (OF KROES)

Deze bekers met oor zijn vaak gemaakt van gehamerd koper en worden van oorsprong gebruikt voor het serveren van de Moscow Mule-cocktail. Een traditionele ‘Purl’-tankard (gemaakt van tin of roestvrij staal) wordt ook gebruikt om de vroegst bekende warme alcoholische dranken, zoals de Flip, te serveren. Daarbij werd van oudsher een hete pook in de drank gehouden om hem op te warmen.

SHOT GLAS

Dit is een klein, recht glaasje met een stevige bodem; er kan een enkele of dubbele hoeveelheid in en het wordt gebruikt voor het serveren van shots en shooters. Het kan ook worden gebruikt als barmaatje als je je cocktail- jigger kwijt bent (wat regelmatig voor- komt, zelfs bij de profs).

HITTEBESTENDIG (OF LATTE) GLAS

Je hebt de keuze uit verschillende glazen, van het elegante wijnglasvormige Irish Coffee-glas tot een soort hoog, hittebestendig glas waarin soms caffè latte geserveerd wordt.

WIJN GLAS

Klassieke kleine wijnglazen zijn goede allrounders en kunnen worden gebruikt voor veel straight up of punchachtige drankjes. Grote ballonvormige glazen voor rode wijn zijn ook geschikt in plaats van de populaire Spaanse copa- of balón-glazen voor gin.

CHAMPAGNEFLUTE GLAS

Omdat hier geen echte beperkingen gelden, mogen ze zo klassiek of sierlijk zijn als je wil, hoewel wat bling misschien leuk is voor een feestelijke gelegenheid.

OLD FASHIONED (OF ROCKS) GLAS

Een klassiek glas dat wordt gebruikt voor drankjes die on the rocks (op ijs) worden geserveerd. Het moet een inhoud hebben van ongeveer 300 milliliter en kan ook worden gebruikt voor drankjes zoals whisky en frisdrank.

HIGHBALL (OF LONGDRINK) GLAS

Een groot, smal, recht glas dat wordt gebruikt voor lange cocktails op ijs en ook voor het serveren van mix- drankjes. Alles boven 350 milliliter is voldoende.

Deze glaswerkgids komt uit Cocktails, de bijbel van de barman en zijn met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Cocktails, de bijbel van de barman | Deltas | ISBN 978 90 447 6168 9

Of bestel online:

receptenboek cocktails

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!