Hapjes en snacks

Zo moet je gravlax zalm maken

Gravlax, ook wel gravad lax genoemd, is een typisch Scandinavisch gerecht met zalm. De zalm wordt lang gemarineerd, en daarmee gegaard, in zout, suiker, peper en dille. Het klinkt eenvoudig. Dat is het ook. Daarnaast is het ook super lekker. Plus een heel mooi gerechtje om als aperitiefhapje op te dienen. In dit artikel leg ik je uit hoe je gravlax zalm moet maken.

Voor een geslaagde gravlax zijn top ingrediënten een must. De zalm moet super vers zijn, dus ga er voor naar de visboer en vertel wat je gaat maken. Beter nog bestel de zalm van te voren (met uitleg van je gerecht) zodat je zeker weet dat je verse vis koopt.

GRAVLAX ZALM maken doe je zo

Toast met gravlax zalm

Recept voor 6-8 personen | voorbereiding: 30 minuten | marineren: 6 dagen | geen gaartijd

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 1 bosje dille
  • 4 el fijne kristalsuiker
  • 5 el fleur de sel
  • 2 tl gemalen roze peper
  • 1 zalmfilet van 800 g (super vers!)
  • 1 el aquavit (Scandinavische sterkedrank) of wodka om te besprenkelen

Voor een hapje kun je gravlax-zalm garneren en opmaken met:

  • enkele zoetzure augurken
  • 6 sneetjes tunnbröd (plat Zweeds brood)

Gravlax zalm maken doe je zo

Was de dille , hak deze fijn en doe in een kom. Voeg suiker, fleur de sel en roze peper toe en meng goed.

Leg de helft van dit suikermengsel op de bodem van een grote schaal. Leg de zalmfilet hierop en bedek deze met de rest van het mengsel. Besprenkel met de aquavit of wodka. Bedek de zalm met vershoudfolie en leg hierop een houten plank of een grote schaal om voor gewicht

te zorgen. Laat 6 dagen marineren in de koelkast. Draai de zalm voor het eerst om na 24 uur en daarna om de 12 uur. Verwijder na 6 dagen de vershoudfolie en veeg de zalmfilet schoon met keukenpapier om de zoutoplossing te verwijderen.

Snijd de zalm met een vlijmscherp mes in dunne plakken. Snijd de augurken in plakjes. Leg de plakjes gemarineerde zalm op de sneetjes Zweeds brood. Voeg enkele plakjes augurk toe. Dien op met een sausje van room, zoetzure mosterd en fijngehakte dille.

Dit recept komt uit Heerlijke hapjes uit de hele wereld en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Heerlijke hapjes uit de hele wereld | Deltas | ISBN 978 90 447 6095 8

Of bestel online:

recepten heerlijke hapjes

Hier vind je nog veel meer heerlijke hapjes en snacks (..) om zelf te maken.

Toast met gravlax zalm

Print Recept
Personen: 6-8 Bereidingstijd: 30 min + 6dgn

Ingrediënten

  • 1 bosje dille
  • 4 el fijne kristalsuiker
  • 5 el fleur de sel
  • 2 tl gemalen roze peper
  • 1 zalmfilet van 800 g (super vers!)
  • 1 el aquavit (Scandinavische sterkedrank) of wodka om te besprenkelen
  • Voor een hapje kun je gravlax-zalm garneren en opmaken met:
  • enkele zoetzure augurken
  • 6 sneetjes tunnbröd (plat Zweeds brood)

Bereiding

1

Was de dille , hak deze fijn en doe in een kom. Voeg suiker, fleur de sel en roze peper toe en meng goed.

2

Leg de helft van dit suikermengsel op de bodem van een grote schaal. Leg de zalmfilet hierop en bedek deze met de rest van het mengsel. Besprenkel met de aquavit of wodka. Bedek de zalm met vershoudfolie en leg hierop een houten plank of een grote schaal om voor gewicht

3

te zorgen. Laat 6 dagen marineren in de koelkast. Draai de zalm voor het eerst om na 24 uur en daarna om de 12 uur. Verwijder na 6 dagen de vershoudfolie en veeg de zalmfilet schoon met keukenpapier om de zoutoplossing te verwijderen.

4

Snijd de zalm met een vlijmscherp mes in dunne plakken. Snijd de augurken in plakjes. Leg de plakjes gemarineerde zalm op de sneetjes Zweeds brood. Voeg enkele plakjes augurk toe. Dien op met een sausje van room, zoetzure mosterd en fijngehakte dille.

Extra notities

Dit recept komt uit Heerlijke hapjes uit de hele wereld en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!