Hapjes avond. Een avond waarop je niet of nauwelijks hoeft te koken en heel relaxed kunt genieten van veel lekkers. Hapjes avond, ik houd er van. We kiezen er in het weekend dan ook regelmatig voor. Vorige week deelde ik een foto van onze hapjes op Instagram en daar kreeg ik zoveel positieve feedback op dat ik de foto hier graag nog eens deel. Ik zal ook meteen even uitleggen wat ik onder hapjes avond versta en wat voor lekkers er deze keer te smullen viel.
Hapjes avond
Hapjes avond staat voor mij voor:
- niet of minder koken
- het opmaken van restjes
- nieuwe smaken ontdekken
- lekker veel keuze
- een combinatie van gezond en minder gezond
- genieten!
Je snapt dat de ‘definitie’ heel breed is en dat er dus heel veel lekkers onder valt. En dat is precies het fijne aan hapjes avond. Je hebt er altijd wel wat van of voor in huis en iedereen lust wel wat.
Ik bereid hapjes avond over het algemeen niet voor, het is vaak een last minute dingetje. Maar mocht jij een planner zijn, super! Dan kun je natuurlijk nog veel meer lekkere dingen bedenken. Het fijnste is om hapjes te maken waarbij het meeste werk al gedaan is en die je bijvoorbeeld alleen nog maar af hoeft te bakken. Heel veel leftovers zijn geschikt. Een restje groente kun je misschien verwerken in een spread of hartige taartje.
En tot slot het allerbelangrijkste: de presentatie. Laat het er mooi uitzien, leef je uit!, dan smult iedereen die vermomde leftovers op alsof het een feestmaal is!
Op de foto zie je:
- soja boontjes
- 2 verse salades uit het versvak (quinoa en couscous de dressing weggelaten)
- kaapse bessen
- rode druiven
- gedroogde vijgen
- geroosterde groene asperge tips
- cherry tomaatjes
- verse vleeswaren van de slager
- 3 soorten zachte kaas
- 2 soorten nootjes (ongebrande pecan en pistache)
- 2 soorten hoemoes van Maza
- volkoren brood en libanees platbrood
Iedereen krijgt een klein bordje en mag zelf kiezen wat hij of zij lekker vindt. Daarbij is er voor iedereen de verplichting is om minimaal 1 ding te proeven dat nieuw is. Het leuke van hapjes avond is ook dat mijn kinderen graag helpen in de keuken. Ze trekken de koelkast en voorraadkast open, kijken wat er nog ligt en maken soms verrassende combinaties.
Denise Beckand
25 november 2016 at 13:23Ik herken het helemaal; de uitdaging iets maken met wat je in de (koel)kast hebt liggen is het leukst!! Met een beetje fantasie kom je heel ver en hoef je inderdaad niks aan restjes weg te gooien (mis alleen een stukje vis op je prachtige plateau, simpele sardientjes uit blik met heel fijn gesneden uienringen is hier favoriet :-))
Maike
25 november 2016 at 13:34Sardientjes met ui, wat een lekker idee Denise! Dat zal ik snel eens proberen. Hier kiezen we toch vaak voor tonijnsalade dat vinden de meisjes zo lekker. Ben zelf niet zo visserig dus ik moet er echt aan denken geregeld iets van vis te serveren.