Bijgerecht

Hasselback aardappel van de bbq

Hasselback aardappel ziet er altijd zo imposant uit. Zeker als je ze aan een stokje van de bbq haalt. Extra krokant en een feest om naar te kijken. En wist je dat het dus helemaal niet zo ingewikkeld is om ze zo fraai in te snijden? In dit artikel geven we je zelfs tips voor wanneer het toch nog mis gaat.

Hoe maak je hasselback aardappel van de bbq?

Recept voor 4 personen – 10 minuten voorbereiding – 45 minuten indirect grillen

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 4 aardappelen
  • 1 el oregano
  • 1 el tijm
  • 1 el paprikapoeder
  • zout
  • peper
  • 25 g boter
  • 1 scheutje olijfolie

BENODIGDHEDEN:

  • bamboespiesjes

Zo snijd je zelf hasselback aardappels:

  1. Leg een aardappel plat op het werkblad en leg een spiesje langs de boven- en de onderkant.
  2. Snijd de aardappel in plakjes van ongeveer 3 millimeter. Dankzij de spiesjes behoud je een basis en snijd je de aardappel niet helemaal door. Herhaal dit voor elke aardappel.
  3. Bestrooi de aardappelen met oregano, tijm, paprikapoeder, zout en peper.
  4. Leg een nootje boter op elke aardappel (of smeer wat boter tussen de plakjes) en werk af met een scheutje olijfolie.
  5. Gril de aardappelen indirect gedurende 45 minuten, met gesloten deksel.

Tips om hasselback aardappels te snijden:

Is het snijden toch niet helemaal gelukt? Steek dan gewoon een spiesje door de aardappel om alle plakjes bij elkaar te houden. Ook met dit recept kun je weer naar hartenlust variëren.

Op de wijze van Savoye: voeg om de 2-3 schijfjes een plakje raclettekaas toe en bestrooi de aardappelen op het laatste moment met wat fijngesnipperde coppa, die je vooraf direct hebt gegrild op de bar- becue.

Op Italiaanse wijze: doe wat parmezaan en een snufje knoflookpoeder tussen de aardappelplakjes en bestrooi kort voor het opdienen met peterselie. Op Canadese wijze: gebruik zoete aardappelen in plaats van gewone aardappelen, en sprenkel wat esdoornsiroop en doe wat fijngestampte pecannoten tussen de aardappelplakjes.

Op Amerikaanse wijze: smeer wat boter tussen de plakjes, bestrooi de aardappelen met geraspte cheddar, laat 45 minuten grillen en garneer met een eetlepel verse room, krokante spekchips (gril vooraf een plakje gerookt spek direct op de barbecue, laat het afkoelen en breek het in stukjes) en enkele takjes bieslook.

Dit recept komt uit De perfecte barbecue en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: De perfecte barbecue | Deltas | ISBN 978 90 447 5082 9

Bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!