Avond eten/ Soep

1x koken 2x eten; Mosselen op Italiaanse wijze

Ik ben dol op koken en sta dan ook graag in de keuken. Maar er zijn ook best wel eens dagen waarop ik echt geen tijd heb om te koken. Als ik dat van te voren weet, dan kies ik er vaak voor om 1x iets te bereiden waar we vervolgens 2x van kunnen eten. Niet 2x exact hetzelfde, maar 2x net iets anders. Zo ook dit recept voor mosselen dat ik van mijn moeder kreeg.

Nu moet je weten dat ik niet dol ben op het eten van mosselen. Ik vind het persoonlijk nog al een gepruts en eet niet heel erg graag met mijn handen. Friet, als ik het al eet, eet ik met bestek.. dat zegt genoeg denk ik. Maar goed, terug naar de mosselen. Mijn moeder baseerde haar versie van deze mosselpan op een recept dat afkomstig is uit Volkskeuken van De Volkskrant. Maar klakkeloos een recept volgen doet mijn moeder zelden – ik heb het dus niet van een vreemde – vandaar dus dat ik haar versie van de mosselpan graag met je deel. Want zelfs een niet-mosselliefhebber zoals ik, lust dit. Een geprutst blijft het. Dat wel.

DAG 1: Mosselen uit de pan (foto en recept hieronder). Erg lekker om er wat zelfgebakken focaccia bij te serveren.
DAG 2: Romig mosselsoepje. Eveneens lekker met brood.

mosselpan-en-soep

Op de foto zie je overigens dat ik er nog een restje van de courgette-stoof heb bijgedaan. Zonde om weg te gooien en het smaakt er prima bij.

Romige mosselsoep
Nadat je mosselen uit de pan hebt gegeten haal je de leftover mosselen uit hun schelp. Je voegt ze toe aan het leftover vocht (eventueel aangevuld met wat extra water en/of bouillon) en zet het in de koelkast. De volgende dag hoef je het soepje alleen nog maar even op te warmen en smullen maar.

Mosselen op Italiaanse wijze (en leftover romige mosselsoep) - 1x koken 2x eten

Print Recept
Personen: 2 Bereidingstijd: 15

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • olijfolie
  • 3 grote ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, gehakt
  • 1 blikje tomaatblokjes
  • peper en zout
  • 300 ml witte wijn
  • 250 g mascarpone
  • handje basilicum, in reepjes gesneden of gescheurd plus wat extra om te serveren.

Bereiding

1

Spoel de mosselen onder de kraan en laat ze uitlekken.

2

Gebruik de openstaande of gebroken mosselen niet.

3

Verhit de olijfolie in een ruime mosselpan en fruit de ui en de knoflook.

4

Voeg het blikje tomaten blokjes toe.

5

Schep de mosselen in de pan.

6

Bak de tomaten heel even mee en schep daarna de uitgelekte mosselen in de pan.

7

Voeg wijn, zout en peper toe.

8

Doe de deksel op de mosselpan en zet het vuur hoog.

9

Na een minuut of vijf gaat een deel van de mosselen al open. Voeg dan mascarpone en basilicum toe.

10

Schud de mosselpan even (niet op de kop houden!) zodat de mascarpone zich mengt met het kookvocht en zet terug op het vuur. Herhaal dit indien nodig.

11

Kook nog een minuutje of 2 totdat alle mosselen openstaan.

12

Strooi er basilicum over.

13

Zet de pan op tafel en gebruik diepe borden zodat je met wat brood in het romige kookvocht kunt dopen.

Extra notities

TIP: Van de leftovers uit dit gerecht maak je voor de volgende dag in een handomdraai een heerlijk romige mosselsoep!

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!