Wie Marokkaanse keuken zegt, denkt meteen aan de tajine. Hier vind je een aantal richtlijnen om je tajine op de correcte manier te gebruiken en zijn levensduur te verlengen.
Het zou echt zonde zijn als je tajine, die zovele duizenden kilometers heeft afgelegd, in je handen kapot zou breken! Vandaar een aantal richtlijnen om je tajine op de juiste manier te gebruiken.
Tien gouden regels voor het gebruik van een tajine
- Dompel de tajine voor het eerste gebruik in water met een scheutje azijn en laat hem 24 uur weken. Doe daarna water met wat olie in de tajine en breng dat aan de kook.
- Je kan de tajine rechtstreeks op het fornuis verhitten, maar alleen als hij van aardewerk is en niet gelakt of versierd.
- Verhit de tajine op middelmatige temperatuur, niet te laag maar ook niet te hoog: op die manier zorgt de schotel voor de meeste smaak!
- Kook je op gas, gebruik dan een vlamverdeler om de warmte onder de tajine beter te verdelen en contact met de vlammen te vermijden. Vlamverdelers vind je op marktkramen en in grote warenhuizen.
- Je kan een tajine ook gebruiken op een keramische kookplaat.
- Voeg tijdens het koken lauw of warm water toe, maar nooit koud water om een thermische schok te vermijden.
- Zet de tajine nooit zonder inhoud op een warmtebron.
- Als het gerecht klaar is, mag je de tajine niet meteen op een koud oppervlak zetten.
- Laat de tajine na gebruik afkoelen voordat je hem afwast.
- Om te voorkomen dat voedsel aan de tajine kleeft, breng je er eerst wat melk in aan de kook.
Tajine recepten
Je bent nu op de hoogte van alle geheimen voor een optimaal gebruik van je tajine. Nu de recepten nog! Het goede nieuws? Op mijn website deel ik de volgende tajine recepten:
En in het kookboek Eenvoudig en lekker Marokkaans koken vind je er nog veel meer!
Bestel bij je boekhandel: Eenvoudig en lekker Marokkaans koken | Deltas | ISBN 978 90 447 6035 4
Of bestel online:
Deze uitleg komt uit Eenvoudig en lekker Marokkaans koken en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Geen reacties