Zelf naambrood maken is niet erg ingewikkeld. Dit naan brood recept bestaat voor de helft uit volkoren en voor de andere helft uit witte bloem, waardoor het net iets gezonder is dan 100% witte bloem. Én het smaakt naar naan zoals je bij een Indiaas restaurant eet.
Wij eten regelmatig soep. Vooraf en in grotere porties te bereiden. Lekker makkelijk en snel te maken en dus ideaal voor een avond dat er gesport moet worden. En, zeker niet onbelangrijk, een ideale verstopplek voor allerlei (restjes) groenten. De kinderen vinden het ook heerlijk. Helemaal als er libanees platbrood (onze favoriet is oregano & zeezout van Souq) of naanbrood bij zit. Likje hummus, avocadospread of knoflook er op en smullen maar.
Naanbrood recept
Recept voor 8 broodjes | Bereidingstijd: ± 40 minuten | ± 1 uur rijzen
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 2 tl gist
- 1 tl (riet)suiker
- 250 g patentbloem, plus extra om te bestuiven
- 250 g volkorenmeel
- 1 tl zout
- 200 ml volle dikke (Griekse) yoghurt
- zonnebloemolie
- 2 el ghee, gesmolten
optioneel
- 2 1⁄2 tl zwart komijnzaad (nigellazaad)
- 1 bosje verse koriander, blaadjes fijngehakt
- 1 knoflookteen, geperst
Dit recept komt uit Bistro Manon en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Bistro Manon | Good Cook | ISBN 978 9461 4326 05
Of bestel online:
Zelf naanbrood maken doe je zo
Roer de gist en de suiker in een kommetje goed door 200 ml lauwwarm water. Laat dit 5 minuten staan tot het gaat bubbelen. Doe de bloem en het volkorenmeel in een grote kom en meng het zout erdoorheen. Giet het gistmengsel over de bloem en roer het een aantal keer door. Meng de yoghurt en eventueel het zwarte komijnzaad er goed door. Zodra het mengsel goed begint samen te komen, kun je beginnen met kneden. Is het mengsel veel te nat en kleverig, dan kun je wat extra bloem toevoegen. Is het mengsel te droog, dan kun je twee eetlepels water toevoegen. Houd er wel rekening mee dat het mengsel vrij kleverig hoort te zijn. Kneed het deeg 5 tot 10 minuten. Het deeg is klaar zodra het enigszins elastisch is. Smeer een beetje zonnebloemolie op je vinger zodat het deeg niet aan je vinger blijft kleven en prik je vinger zachtjes in het deeg. Als het een beetje terugveert, is het goed. Vorm het deeg tot een bal, doe in een met zonnebloemolie ingevette kom en bedek met een vochtige theedoek. Laat op een warme plek (bij de ver- warming of voor het raam als de zon schijnt) 50 minuten tot 1 uur rijzen. Sla het deeg terug door met je vuist een aantal keer in het deeg te slaan en laat nogmaals afgedekt 5 tot 10 minuten rusten. Maak 8 balletjes van het deeg en rol ze met een deegroller op een bebloemd werkvlak uit tot platte broodjes van ± 0,5 cm dikte. Zet een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Leg de broodjes in de pan en draai om zodra er luchtbellen in het broodje ontstaan. Bak ze 11⁄2 tot 2 minuten per kant. De broodjes moeten licht van kleur blijven, maar met bruine tot donkerbruine plekken erop. Bestrijk de naanbroodjes met een kwastje op beide kanten met een heel klein beetje ghee voor die echte authentieke Indiase geur en smaak. Als je van knoflook houdt, kun je de ghee ook opwarmen met de geperste knoflook erin en dat over de broodjes smeren. Strooi de koriander erover en ze zijn klaar. Je kunt de broodjes zonder de koriander invriezen en later in de oven weer opwarmen: ± 10 minuten op 180 °C. Dit recept komt uit Bistro Manon en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl Naanbrood
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Extra notities
Recepten bistro manon
Geen reacties