Als je van mijn leeftijd bent, heeft je moeder – laten we eerlijk weinig vaders in de keuken destijds – vroeger vast ook wel eens etenswaren ingemaakt en potten geweckt. Vraag haar er eens naar, ze heeft ongetwijfeld lekkere recepten en leuke tips voor je! Wecken is ideaal om producten langer houdbaar te maken. Deksels sluiten er 100% luchtdicht door af en alle zuurstof verdwijnt uit de pot. Bacteriën maken zo geen kans meer om jouw ingemaakte etenswaren te bederven.
Ben je van plan om weer ouderwets in te maken dan kan ik je het kookboek Cornersmith (opnieuw uitgebracht onder de naam Puur & Makkelijk) aanraden. Het staat vol met heerlijke inmaakrecepten en legt je stap voor stap de verschillende bewaar technieken uit die vroeger heel gewoon waren, maar wij allang vergeten zijn. Hieronder leg ik je vast uit hoe je moet wecken omdat je dat voor het recept ingemaakte komkommers nodig hebt.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_5″]
Wecken doe je zo
- Natuurlijk begint wecken met schone potten welke voordat ze zijn gevuld eerst gesteriliseerd zijn. Hoe je potten moet steriliseren lees je hier.
- Zoek de grootste pan die je hebt (hoe groter hoe meer potten er tegelijk in kunnen en hoe eerder je klaar bent). Zelf gebruik ik mijn grootste soeppan waar ik 4 potten tegelijk in kan zetten. Niet ideaal, want ik moet vaak 3 rondes wecken. Maar voor nu voldoet het.
- Zet je pan op het fornuis en leg op de bodem van de pan een schone keukendoek of theedoek. Dit doe je omdat het glas van de pot zo je pan niet raakt en je de kans op glasbreuk daarmee verlaagd.
- Zet je gevulde potten in de pan en stop een theedoek tussen de potten zodat ze de randen van de pan en elkaar niet raken (zie foto hoe ik het altijd doe).
- Vul je pan met water van ongeveer een zelfde temperatuur als de inhoud van je potten. Dit doe je ook op glasbreuk te voorkomen. Ik zorg er voor dat de deksels net onder water staan. Meer water is onnodig.
- Breng alles aan de kook op middelhoog vuur. Wanneer het water kookt zet je de kookwekker op 10 minuten (voor kleine potten) of 15 minuten (voor grotere potten) wecktijd. Als je goed kijkt zie je de lucht ontsnappen uit de potten.
- Wanneer de wecktijd is verstreken zet je het vuur uit en haal je de potten voorzichtig met een glastang (ik gebruik een pastalepel en ovenhandschoen) uit de pan.
- Zet de potten op het aanrecht en laat ze een nachtje staan. De deksels staan eerst bol en na een nachtje zijn ze vacuum getrokken en staan ze hol.
- Plak nu een etiket er op met datum zodat je weet tot wanneer je ze kunt gebruiken.
TIP: Wanneer je net als ik niet zo’n grote pan hebt, kun je het wecken in dezelfde pan herhalen. Voordat ik de nieuwe potten in de pan doe, voeg ik eerst wat koud water toe zodat de temperatuur daalt en de kans op glasbreuk kleiner is. Even de keukendoekjes/theedoek herschikken en je bent klaar voor een nieuwe weckronde. De wecktijd gaat pas weer lopen wanneer het water opnieuw kookt.
Mariam Bentum
30 mei 2020 at 13:25Dank je voor de uitleg. Wat fijn dat wecken ook in een soeppan kan. Voorlopig nog even geen geld voor een elektrische weckpan dus dit is ideaal?
Anneke
27 januari 2021 at 15:57Ik wil kleine flesjes wecken met pruimensaus. De grootse pan die ik bezit is niet diep genoeg om de flesjes onder water te zetten.
De hals van de fles blijft boven water staan. kan ik de flesjes zo wecken, of moeten ze helemaal onder water staan?
Maike
27 januari 2021 at 17:07Hoi Anneke,
Zolang de flesjes 2/3 of meer onderstaan is het prima.
Succes!
Groet Maike
Anneke
3 februari 2021 at 10:19Hoi Maike,
Bedankt voor je antwoord!
Daar kan ik mee aan de slag.
Groeten, Anneke
Anneke
9 februari 2021 at 13:51Hoi Maike,
Nog even een vraagje. Hoef ik de temperatuur niet te meten? Ik zie in verschillende recepten dat het wecken op 90 graden moet.
Of is het prima als het water zachtjes kookt?
Anneke
Maike
9 februari 2021 at 16:31Hoi Anneke,
Ik doe het zoals het in het artikel staat omschreven, in water dat zachtjes kookt, dat is in Nederland als bij zo’n 90 graden, dus dat staat gelijk aan wat je in andere recepten leest, maar aangezien de meeste mensen denken dat water bij 100 graden kookt, vind ik koken een wat duidelijkere omschrijving. Het is dus hetzelfde, en meten is dus niet nodig 😉
Groet Maike
Jeroen Mulder
30 augustus 2021 at 08:20Ik snap best waarom veel mensen denken dat water bij 100 graden kookt, want het is ook zo. In de bergen , op 3000 meter hoogte is de luchtdruk anders, daar kookt water wel bij 90 graden. Er zal een andere reden zijn waarom in andere recepten staat dat wecken bij 90 graden moet wecken. Bijvoorbeeld doordat bij 90 graden de meeste bacteriën al doodgaan en omdat koken in meer of mindere mate toch wat onstuimig is, de potjes kunnen tegen elkaar aan stoten (dan hoef je geen theedoek in de pan te leggen).
Anneke
10 februari 2021 at 08:43En weer bedankt voor je snelle en duidelijke antwoord!
Groetjes, Anneke
Lut Gythiel
29 augustus 2021 at 10:07Goeie morgen Anneke, ik ben terug begonnen met steriliseren (is jaaaren geleden!) en gebruik nog de oude steriliseerketel van mijn moeder, de oude bokalen en klemmen om die daarin vast te zetten. Daar zit ook een thermometer bij (om in het deksel van de ketel te steken) met verschillende aanduidingen (vruchtensappen/kindermelk 75°, bessenvruchten 80°, steenvruchten 85°, peren/appels 90°, instrumenten/soepen/vlees/groenten/champignons/… 100°. Ik weet dat water reeds kookt à 90° graden maar weet jij of al die verschillende temperaturen belangrijk zijn? En kwestie van kooktijden; ik heb niet zoveel gevonden, wel info van de geautomatiseerde weckketels die je automatisch kunt instellen maar wel een kooktijd van 1 uur voor suikerboontjes bvb.! Zijn die 15 minuten waarvan jij spreekt echt voldoende? Dat zou ideaal zijn natuurlijk! Kun je mij wat helpen asjeblief.
Alvast bedankt voor de moeite en prettige dag verder! Vriendelijke groet van Lut
Maike
30 augustus 2021 at 09:11Hoi Lut, zelf hou ik de adviezen aan die in het boek Cornersmith staan. Die zijn wellicht wat meer van deze tijd 😉 Daar wecken ze in elk geval alle koud ingelegde groente en fruit en grote hoeveelheden chutneys en jams als ze enige tijd in de voorraadkast zullen staan. De kooktijd is dan afhankelijk van de grootte van de pot waar het in zit. 10-15 minuten voor potten van maximaal 500 ml. en 20 min. voor grotere hoeveelheden. De deksels van de potten moeten in ieder geval bol staan als je ze uit de ketel haalt. Terwijl ze afkoelen ontstaat er dan een vacuum in elke pot dat het deksel naar beneden trekt. Zo zijn ze luchtdicht afgesloten.
Hoe de thermometer precies bedoeld is bij jouw ketel, weet ik helaas niet. Groetjes Maike
vandenberghe
22 februari 2022 at 18:01kan je groen boontjes en spruiten ookop dezelfde manier inmaken?
Maike
23 februari 2022 at 09:12hoi! Ik heb dat zelf nog niet op deze manier gedaan, maar je kunt het zeker proberen. Begin eerst met een pot, zodat je kunt proeven of de smaak je bevalt. Invriezen van deze groenten kan uiteraard ook. Succes! Groetjes Maike
Ricky
8 maart 2022 at 09:43Als je jampotten of glazen potten van conserven gebruikt met schroefdeksel is er dan geen gevaar dat de potten uiteenspatten bij verhitten?
Maike
8 maart 2022 at 09:49Hi Ricky, dat risico is er altijd. Ik heb het zelf echter nog niet meegemaakt. Je verkleind het risico wel door de temperatuur van potten en weckketel op elkaar af te stemmen en (thee)doeken te gebruiken tussen ketel en potten, zodat potten niet gaan drijven of tegen wanden tikken. Succes met wecken! Groet Maike