Lifestyle/ Tips

Wecken; zó moet het

Als je van mijn leeftijd bent, heeft je moeder – laten we eerlijk weinig vaders in de keuken destijds – vroeger vast ook wel eens etenswaren ingemaakt en potten geweckt. Vraag haar er eens naar, ze heeft ongetwijfeld lekkere recepten en leuke tips voor je! Wecken is ideaal om producten langer houdbaar te maken. Deksels sluiten er 100% luchtdicht door af en alle zuurstof verdwijnt uit de pot. Bacteriën maken zo geen kans meer om jouw ingemaakte etenswaren te bederven. 

Ben je van plan om weer ouderwets in te maken dan kan ik je het kookboek Cornersmith (opnieuw uitgebracht onder de naam Puur & Makkelijk) aanraden. Het staat vol met heerlijke inmaakrecepten en legt je stap voor stap de verschillende bewaar technieken uit die vroeger heel gewoon waren, maar wij allang vergeten zijn. Hieronder leg ik je vast uit hoe je moet wecken omdat je dat voor het recept ingemaakte komkommers nodig hebt.

Wecken doe je zo

 1. Natuurlijk begint wecken met schone potten welke voordat ze zijn gevuld eerst gesteriliseerd zijn. Hoe je potten moet steriliseren lees je hier.
 2. Zoek de grootste pan die je hebt (hoe groter hoe meer potten er tegelijk in kunnen en hoe eerder je klaar bent). Zelf gebruik ik mijn grootste soeppan waar ik 4 potten tegelijk in kan zetten. Niet ideaal, want ik moet vaak 3 rondes wecken. Maar voor nu voldoet het.
 3. Zet je pan op het fornuis en leg op de bodem van de pan een schone keukendoek of theedoek. Dit doe je omdat het glas van de pot zo je pan niet raakt en je de kans op glasbreuk daarmee verlaagd.
 4. Zet je gevulde potten in de pan en stop een theedoek tussen de potten zodat ze de randen van de pan en elkaar niet raken (zie foto hoe ik het altijd doe).
 5. Vul je pan met water van ongeveer een zelfde temperatuur als de inhoud van je potten. Dit doe je ook op glasbreuk te voorkomen. Ik zorg er voor dat de deksels net onder water staan. Meer water is onnodig.
 6. Breng alles aan de kook op middelhoog vuur. Wanneer het water kookt zet je de kookwekker op 10 minuten (voor kleine potten) of 15 minuten (voor grotere potten) wecktijd. Als je goed kijkt zie je de lucht ontsnappen uit de potten.
 7. Wanneer de wecktijd is verstreken zet je het vuur uit en haal je de potten voorzichtig met een glastang (ik gebruik een pastalepel en ovenhandschoen) uit de pan.
 8. Zet de potten op het aanrecht en laat ze een nachtje staan. De deksels staan eerst bol en na een nachtje zijn ze vacuum getrokken en staan ze hol.
 9. Plak nu een etiket er op met datum zodat je weet tot wanneer je ze kunt gebruiken.

TIP: Wanneer je net als ik niet zo’n grote pan hebt, kun je het wecken in dezelfde pan herhalen. Voordat ik de nieuwe potten in de pan doe, voeg ik eerst wat koud water toe zodat de temperatuur daalt en de kans op glasbreuk kleiner is. Even de keukendoekjes/theedoek herschikken en je bent klaar voor een nieuwe weckronde. De wecktijd gaat pas weer lopen wanneer het water opnieuw kookt.

wecken doe je zo

Alles voor je gezondheid

GezondheidGezondheid

Misschien vind je dit ook leuk

7 Comments

 • Reply
  Mariam Bentum
  30 mei 2020 at 13:25

  Dank je voor de uitleg. Wat fijn dat wecken ook in een soeppan kan. Voorlopig nog even geen geld voor een elektrische weckpan dus dit is ideaal😃

 • Reply
  Anneke
  27 januari 2021 at 15:57

  Ik wil kleine flesjes wecken met pruimensaus. De grootse pan die ik bezit is niet diep genoeg om de flesjes onder water te zetten.
  De hals van de fles blijft boven water staan. kan ik de flesjes zo wecken, of moeten ze helemaal onder water staan?

  • Reply
   Maike
   27 januari 2021 at 17:07

   Hoi Anneke,
   Zolang de flesjes 2/3 of meer onderstaan is het prima.
   Succes!
   Groet Maike

 • Reply
  Anneke
  3 februari 2021 at 10:19

  Hoi Maike,

  Bedankt voor je antwoord!
  Daar kan ik mee aan de slag.

  Groeten, Anneke

 • Reply
  Anneke
  9 februari 2021 at 13:51

  Hoi Maike,

  Nog even een vraagje. Hoef ik de temperatuur niet te meten? Ik zie in verschillende recepten dat het wecken op 90 graden moet.
  Of is het prima als het water zachtjes kookt?

  Anneke

  • Reply
   Maike
   9 februari 2021 at 16:31

   Hoi Anneke,
   Ik doe het zoals het in het artikel staat omschreven, in water dat zachtjes kookt, dat is in Nederland als bij zo’n 90 graden, dus dat staat gelijk aan wat je in andere recepten leest, maar aangezien de meeste mensen denken dat water bij 100 graden kookt, vind ik koken een wat duidelijkere omschrijving. Het is dus hetzelfde, en meten is dus niet nodig 😉
   Groet Maike

 • Reply
  Anneke
  10 februari 2021 at 08:43

  En weer bedankt voor je snelle en duidelijke antwoord!

  Groetjes, Anneke

 • Plaats een reactie!