Avond eten

Kip met broccoli in zelfgemaakte woksaus

Dit voedzame gerecht is precies de reden waarom je niet zo snel naar dat afhaalmenu hoeft te grijpen. Je hebt de volledige controle over de ingrediënten die je gebruikt, dus je kunt zonder schuldgevoel (en voor minder geld) smullen van een gerecht dat veel weg heeft van een lekkere Chinese afhaalmaaltijd. En de woksaus? Die gaan we zelf maken!

woksaus zelf maken

Recept Kip met broccoli in woksaus (zelfgemaakt!)

2 personen | voorbereiden 25 minuten | bereiden 10 minuten

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 1 grote kipfilet (à 170 g), in plakjes
  • 4 el woksaus (zie recept hieronder)
  • 300 g broccoliroosjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt of geraspt
  • 1 el maïszetmeel, gemengd met 2 el water

Uit de voorraadkast

  • 2 el plantaardige olie
  • 1 tl suiker

En zo ga je te werk:

Maak eerst de woksaus volgens onderstaand recept. Geen tijd? Koop een goede kant-en-klare woksaus.

Leg de kip in een grote kom, voeg de helft van de woksaus toe, wrijf de kip hiermee in en laat 20 minuten marineren.

Breng intussen een pan water aan de kook. Voeg de broccoliroosjes toe en blancheer ze 2 tot 3 minuten. Giet ze af en zet apart.

Verhit een wok met antiaanbaklaag op middelhoog vuur, voeg de olie en de knoflook toe en bak ongeveer 30 seconden, tot de aroma’s vrijkomen. Pas op dat de knoflook niet verbrandt. Voeg de kip toe en bak 2 tot 3 minuten, tot de kip nagenoeg gaar is. Voeg de broccoli, 375 ml water, de suiker en de rest van de woksaus toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 3 minuten zachtjes koken.

Roer het maïszetmeelpapje goed door en schenk langzaam en al roerend bij de saus, tot de saus is ingedikt. Haal van het vuur en serveer.

Dit recept komt uit Chinese takeaway met 5 ingrediënten en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Chinese takeaway met 5 ingrediënten | Good Cook| ISBN 9 789 4614 3253 7

Of bestel online:

Woksaus zelf maken

Print Recept
Personen: 12-16 Bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten

  • 12 el oestersaus
  • 5 el lichte sojasaus
  • 3 el donkere sojasaus
  • 3 el sesamolie
  • 3 el shaoxing (Chinese rijstwijn, o.a. toko)

Bereiding

1

Een voorraad zelfgemaakte woksaus is een godsgeschenk voor de thuiskok die weinig tijd heeft of gewoon te moe is om tijdens het koken de inhoud van een half keukenkastje erbij te moeten pakken. De saus is een combinatie van klassieke Chinese smaken en geeft noedels, rijst, vlees en groenten vliegensvlug een smaakboost.

2

Roer alle ingrediënten in een grote kom goed door elkaar.

3

Bewaar maximaal 1 maand in een luchtdicht afgesloten pot in de koelkast of schenk in een ijsblokjeshouder en bewaar maximaal

4

3 maanden in de diepvries. Zodra de blokjes bevroren zijn kun je ze in een afgesloten zakje bewaren.

Extra notities

Dit recept komt uit Chinese takeaway met 5 ingrediënten en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl

recepten chinese takeaway 5 ingredienten

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!