Dumplings zijn kleine deegpakketjes met een heerlijke vulling van vlees, vis of groente. Het deeg voor dumplings is eenvoudig zelf te maken (zie recept dumpling deeg maken). Maar je kunt ook voor kant-en-klaar dumplingvellen gaan. Kies dat wel de vellen die geschikt zijn om te stomen en koken, want de frituur velletjes geven een ander resultaat.
Deze spicy chinese kipdumplings doen het goed in de hotpot. Ook lekker in combinatie met de vegetarische rijstballetjes! Bekijk hier hoe je een Chinese fondue, oftewel hotpot, maakt en wat je er allemaal in kunt bereiden.
Recept spicy chinese kip dumpling
Ingrediënten voor 20 dumplings
- 2 el knoflook-chilibonenpasta
- 1 tl ve-tsin
- 1⁄2 tl zout
- 1 tl maïzena
- 200 g kipgehakt
- groen van 1 lente-uitje, in dunne ringetjes
- 20 dumplingvellen (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
Meng de knoflook-chilibonenpasta, de vet-sin, het zout, de maïzena en het kipgehakt in een kom goed door elkaar. Roer de lente-ui er als laatste doorheen. Zet de vulling 30 minuten in de koelkast zodat deze wat steviger wordt.
Leg een dumplingvel op je hand en schep er 1 eetlepel vulling op. Vouw de ene helft van het dumplingvel over de andere en begin aan de linkerkant (voor rechtshandigen) met het vouwen en dichtdrukken van de deegrand. (Gebruik je kant-en-klare vellen, kwast de deegrand dan in met water om hem te laten plakken.) Duw telkens met je wijsvinger het deeg wat naar je toe en knijp het met je duim op zichzelf. Zo ontstaat er een waaierpatroon.
Je kunt de dumplings invriezen of ze direct in de hotpot doen. Verse dumplings zijn in 4 minuten gaar, bevroren dumplings hebben zo’n 6 tot 7 minuten nodig.
Alles over een hotpot (inclusief recept) lees je hier.
Recept dumpling deeg maken
Ingrediënten voor 20 vellen:
- 300 g bloem, plus extra om te bestuiven
- 1⁄2 tl zout
- Ook nodig : steker van 9 cm doorsnee
Zelf dumplingdeeg maken doe je zo:
Meng voor het dumplingdeeg de bloem en het zout met 200 ml kokend water in een kom met twee eetstokjes. Kneed het, nadat het iets is afgekoeld, 10 minuten lang goed door. Leg er plasticfolie overheen en laat 1 uur rusten.
Verdeel het dumplingdeeg in 20 gelijke porties door het hele gewicht te wegen en vervolgens door twintig te delen. Weeg de porties steeds om gelijke porties te maken (dat is circa 25 gram per bolletje).
Bestuif je werkblad met wat bloem en rol elk bolletje deeg uit tot 1 mm dik. Het hoeft geen nette cirkel te zijn, maar zorg wel dat hij ongeveer 9 cm in doorsnede is. Steek de vellen uit met een steker om een net rondje te krijgen. Bewaar de dumplingvellen onder een theedoek terwijl je de vulling maakt.
Deze recepten komt uit Hotpot van Bas Robben en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Hotpot Bas Robben | Good Cook | ISBN 9789461432490
Of bestel online:
Meng de knoflook-chilibonenpasta, de vet-sin, het zout, de maïzena en het kipgehakt in een kom goed door elkaar. Roer de lente-ui er als laatste doorheen. Zet de vulling 30 minuten in de koelkast zodat deze wat steviger wordt. Leg een dumplingvel op je hand en schep er 1 eetlepel vulling op. Vouw de ene helft van het dumplingvel over de andere en begin aan de linkerkant (voor rechtshandigen) met het vouwen en dichtdrukken van de deegrand. (Gebruik je kant-en-klare vellen, kwast de deegrand dan in met water om hem te laten plakken.) Duw telkens met je wijsvinger het deeg wat naar je toe en knijp het met je duim op zichzelf. Zo ontstaat er een waaierpatroon. Je kunt de dumplings invriezen of ze direct in de hotpot doen. Verse dumplings zijn in 4 minuten gaar, bevroren dumplings hebben zo’n 6 tot 7 minuten nodig. Deze recepten komt uit Hotpot van Bas Robben en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl of bekijk het online leefstijlprogramma www.kookgewoongezonder.nlSpicy chinese kipdumplings
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Extra notities
Geen reacties