Soep

Knolselderij soep met spek

Wist je dat Nederlandse knolselderij het hele jaar door te verkrijgen is? Lekker lokaal dus. Deze groente is bijzonder kruidig van smaak en een leuke vervanger voor bijvoorbeeld aardappels. Hij maakt je stamppot bijvoorbeeld een stuk lichter. Het is een mooie stevige groente die ook nog behoorlijke lang houdbaar is. Vandaag deel ik een recept voor knolselderij soep met slechts 5 ingrediënten.

Knolselderij soep met spek

Het schillen van knolselderij

Zelf vind ik het gemakkelijkste om de knolselderij eerst te halveren. Vervolgens leg ik de platte kant op een snijplank en snijd ik met een scherp mes van boven naar beneden de vorm van de knol volgend en de selderij van me afdraaiend om een volgend stukje schil te verwijderen. Zo snijd je eigenlijk altijd ven je af. Je kunt er ook voor kiezen de knol te halveren, hem in plakken te snijden en dan de schil eraf te halen. Wat jij fijn vindt.

Geen fan van knolselderij? Hier vind je alle soep-recepten op een rijtje.

Recept knolselderijsoep met slechts 5 ingrediënten

Deze ingrediënten heb je nodig:

 • 3 kleine uien
 • 2 kleine of 1 grote knolselderij
 • Tijm
 • 1 l bottenbouillon
 • 100 g spek

Zo maak je zelf knolselderij soep met spek

 1. Snijd de uien grof. Schil de knolselderij en snijd heb in blokjes
 2. Stoof de uiten glazig in een beetje water en voeg de knolselderij toe.
 3. Voeg bottenbouillon (vraag aan je slager of maak zelf door 2 kg runderbotten 8-24 uur te laten sudderen in 3 l water) toe tot de groenten net onderstaan. Laat een takje verse of gedroogde tijm meekoken.
 4. Bak intussen het spek uit in de oven op maximaal 150 graden. Bewaar het vet voor een andere bereiding. Snijd het spek in reepjes of verbrokkel het als het lekker krokant is.
 5. Mix de soep zodra de groenten gaar zijn. Vergeet niet de tijm te verwijderen voor je gaat mixen.
 6. Schep de soep in de borden en strooi er enkele krokante spekreepjes over.

Dit recept komt uit Homo Energeticus – het kookboek voor meer energie en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Lees hier mijn review van het kookboek en probeer enkele andere recepten uit.

Bestel bij je boekhandel: Homo Energeticus| Manteau | ISBN 9 789022 337127

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!