Over waar en wanneer het recept voor de befaamde New York cheesecake is ontstaan, doen vele verhalen de ronde. De taart zou ontstaan zijn in het oude Griekenland, waar hij tijdens de eerste editie van de Olympische Spelen werd geserveerd. Maar toen de Amerikaan William Lawrence in 1872 het gebruik van roomkaas ontdekte, maakte hij zijn eigen versie van het klassieke recept en legde zo de basis van de klassieke New York cheesecake.
Recept voor een New York Cheesecake
Recept voor 6-8 personen | bereidingstijd 30 minuten | oventijd 50 minuten
Ingrediënten voor de cheesecake:
- 250 g volkorenkoekjes (digestive)
- 120 g boter, gesmolten
- 500 g mascarpone
- 300 g ricotta
- 100 g fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 g maiszetmeel
- 3 eieren
- 1 dl room
- 200 g witte chocolade, pellets of stukjes
- 2 el melk
- 100 g bosbessen
En zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor tot 175 °C.
- Verkruimel de koekjes en meng ze met de gesmolten boter tot een kruimelig deeg. Schik het deeg op de bodem van een springvorm (Ø 26 cm, liefst met antiaanbaklaag). Druk goed aan en bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
- Meng de mascarpone met de ricotta. Doe er de suiker, de vanillesuiker en het maiszetmeel bij en roer glad. Meng de eieren een voor een door het mengsel en roer er daarna de room door. In de keukenmachine gaat dit snel, doe dan gewoon alles bij elkaar.
- Laat de witte chocolade in de melk smelten, in de magnetron of boven een warmwaterbad. Roer glad en meng met de vulling. Giet de vulling over de taartbodem en strooi er de bosbessen over.
- Bak de taart 50 à 60 minuten in de voorverwarmde oven. Laat eerst wat afkoelen in de oven met de ovendeur open. Haal dan uit de oven en laat verder afkoelen in de koelkast. Lekker met wat extra bosbessen.
Bake off Vlaanderen – Geluk uit de oven
Dit recept komt uit Bake off Vlaanderen, geluk uit de oven en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Ook in Vlaanderen kan men geen genoeg krijgen van bak-programma’s als Heel Holland Bakt. Bij onze zuiderburen heet het Bake off Vlaanderen en vorige week is het nieuwste kookboek met een heerlijke selectie van 50 recepten verschenen: Geluk uit de oven. Op mijn website deel ik een aantal heerlijke recepten uit dit boek. Misschien niet allemaal heel gezond, maar wel stuk voor stuk om van te smullen.
Het boek is een goede handleiding voor degenen met minder ervaring, maar minstens even verrassend voor wie zijn baksporen al verdiend heeft. Want naast de recepten biedt het boek ook vele tips en keukenwijsheden om misbaksels te vermijden. Een goed excuus om thuis fantastisch te gaan bakken.
Bestel bij je boekhandel: Manteau | Bake off Vlaanderen, geluk uit de oven | ISBN 978 9022 3375 78
Of bestel online:
Geen reacties