Zin om te bakken? Probeer deze wortelcake. Gezond en lekker! Als dat ergens op de menukaart staat bestel ik worteltaart vaak samen met een latte macchiato. Gewoon omdat het kan. Zo af en toe dan. Een gezond eetpatroon draait tenslotte om balans. Vandaag deel ik een recept voor wortelcake, iets gezonder en toch nog smaakvol. Met appels voor het zoetje en havermout als vervanging van bloem of meel. Proef je met me mee?
Recept voor een wortelcake gezond lekker en ook nog vegan te maken, zie baktips
Voorbereidingstijd ca. 7 minuten, bereidingstijd in de oven 45 minuten. Recept voor 8 porties. Houdbaarheid: afgedekt ca. 3 dagen in de koelkast
Deze ingrediënten heb je nodig voor smeuïge worteltjestaart:
- 250 g geraspte wortels (mag voorverpakt zijn)
- 250 g havermout (havervlokken)
- 2 zoete appels
- 3 eieren
- 1 tl kaneel
- 3 el bijenhoning of agavesiroop
- 1 tl bakpoeder
- 50 g rozijnen (optioneel)
En zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd 1,5 appel in grove stukken en snijd de overblijvende helft in fijne snippers.
- Mix de eieren en honing/siroop in een kom tot een schuimig geheel.
Voeg de havervlokken, de grove appelstukken en de kaneel toe aan de kom en mix nogmaals. Voeg ondertussen de geraspte wortels toe, maar houd nog een half handje geraspte wortel over. - Meng het bakpoeder, de appelsnippers, het restje geraspte wortel en eventueel de rozijnen door het beslag.
- Smeer een siliconen bakvorm of een springvorm in met wat olie. Giet het beslag erin en zet gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal de cake uit de oven (hij mag nog een beetje vochtig zijn vanbinnen) en laat afkoelen. Haal de cake pas uit de vorm als hij volledig is afgekoeld, anders valt hij uit elkaar.
Wortelcake vegan maken – alternatief voor eieren in bakrecepten
Voor een vegan variant van deze wortelcake en andere baksels vervang je ieder ei (lees hier meer over eieren vervangen) heel eenvoudig door één van de opties hieronder:
- halve geprakte rijpe banaan
- 3 eetl. appemoes
- 60 g plantaardige yoghurt + 1 el. olie
- 1 eetl lijnzaad 3 minuten geweld in 5 eetl. water
Dit recept komt uit Be fit be awesome 2 en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Be fit be awesome 2 | uitgeverij Vrijdag | ISBN 9 789460 019258
Of bestel online:
Geen reacties