Avond eten

Kip piri piri

Kip piri piri gerechten zijn tegenwoordig wereldwijd populair. Piri-piri was oorspronkelijk een portugees gerecht dat naar verluidt voor het eerst werd bereid in de voormalige portugese kolonie mozambique. De goaanse bevolking kwam er pas mee in aanraking tijdens de portugese bezetting. De saus werd gemaakt van rode paprika’s, paprikapoeder en rode piri-piri chilipepers, maar tegenwoordig worden vele andere variëteiten gebruikt.

Het schijnt dat de rode piri-pirisaus de inspiratie was voor kip cafreal, een gerecht dat met vergelijkbare ingrediënten wordt gemaakt maar waar groene chilipepers, koriander en munt aan worden toegevoegd om een groene saus te maken. Het is dus niet vreemd dat dit pittige portugese gerecht, dat geliefd was onder de goaanse bevolking, tegenwoordig bij veel indiase restaurants op de menukaart staat.

piri piri kip

Kip piri-piri recept

Recept voor 4 personen (of meer als onderdeel van een meergangenmenu)| Voorbereiding: 15 minuten + marineren en wachten | Bereiding: 1 tot 1 uur en 15 minuten

Deze ingrediënten heb je nodig voor de piri-pirisaus

  • 5 el koolzaadolie
  • 1⁄2 ui, fijngesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 8 teentjes knoflook, gepeld 4 groene of rode chilipepers, grofgehakt
  • 1 el (gerookt-)paprikapoeder
  • 1 el cayennepeper (of naar smaak)
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 1 el chilivlokken
  • 3 el citroensap
  • 70 ml wittewijnazijn
  • 1,5 kg kippendijen, met bot en vel
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • schijfjes limoen, om erbij te serveren

Zo maak je zelf kip piri piri:

  1. Verhit voor de saus de koolzaadolie in een pan op middelhoog vuur en voeg de ui en de paprika toe. Bak ongeveer 5 minuten tot de ui glazig en zacht is en voeg dan de knoflook en de chilipepers toe. Bak nog een minuut, voeg dan het paprikapoeder, de cayennepeper, de zwarte peper en de chili- vlokken toe en breng op smaak met zout.
  2. Voeg het citroensap en de wittewijnazijn toe en laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Laat even afkoelen, pureer heel glad met een staafmixer en zet de piri-pirimarinade ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  3. Bestrooi de kippendijen met flink wat zout en peper en de rest van het paprikapoeder en schenk de helft van de piri-pirimarinade erover. Zet de rest van de marinade apart. Roer door zodat de kip goed met marinade is bedekt en laat maximaal 3 uur in de koelkast marineren.
  4. Verwarm vlak voor het roosteren de oven voor tot de hoogste temperatuur. Schenk zo veel mogelijk marinade uit de kom bij de marinade die je apart hebt gezet. Leg de kippendijen in een braadslede en rooster 40 tot 60 minuten in de oven, tot de kip krokant en gaar is.
  5. Schep de kip op een voorverwarmd bord en klop de marinade door het braadvocht in de braadslede. Breng op laag vuur aan de kook. Schenk dit over de kip of serveer als saus aan tafel. Serveer de kip met wat schijfjes limoen.

Bbq tip: roosteren op de bbq kan bij dit gerecht ook, gebruik wel de indirecte grilmethode.

Dit recept komt uit The Curry Guy Compleet en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: The Curry Guy Compleet | Good Cook | ISBN 9789 461 432 452

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!