Er was een tijd dat ik mijn kinderen iedere ochtend een plak ontbijtkoek gaf. Leek me gezond. Tot ik las wat er in zat. 1 plakje ontbijtkoek stond gelijk aan 3 klontjes suiker. Was die ontbijtkoek opeens toch een mindere start van de dag. Natuurlijk snap ik best dat suiker goed is voor de houdbaarheid en ook dat het smaakbepalend is. Maar het kan best een beetje minder toch? Dus ging ik zelf op zoek naar ontbijtkoek recepten. Echt lekkere recepten vond ik niet, dus ik gaf het op. Recent vond ik in het kookboek Havermoutje een recept voor ontbijtkoek dat ik graag eens wilde proberen, dit recept komt daar vandaan.
Ontbijtkoek met havermout
Ik ga niet beweren dat deze ontbijtkoek suikervrij is en ook niet dat hij gezond is. Gezonde en ongezonde producten bestaan in mijn ogen eigenlijk helemaal niet. Van het eten van 1 product word je niet perse gezond of ongezond. Van havermout wordt gezegd dat het heel gezond is, maar als jij alleen maar havermout eet en verder niets, is dat toch niet zo gezond. Gezond eten gaat heel simpel om een gevarieerd eetpatroon. En snoepen of snacken hoort daar uiteraard gewoon bij. Af en toe.
In deze ontbijtkoek gaat naast havermout en roggemeel ook best wel wat honing en appelstroop. Allemaal ‘gezonde’ produkten. Toch is de optelsom van gezonde producten niet perse gezond. Wel denk ik dat deze koek gezonder is dan de supermarkt variant die ik altijd kocht. Er zitten behoorlijk wat vezels in en je krijgt echt een opkikker van deze koek. Eet hem dus lekker na een rondje hardlopen of sporten. Neem een plak koek mee als je net even geen tijd hebt om te ontbijten. Of geef je kind af en toe een plak van deze koek mee naar school als 10-uurtje. Altijd nog gezonder dan een Liga!
Ingrediënten:
- 200 gr. havermeel
- 200 gr. roggemeel
- 325 ml melk (Havermoutje gebruikt soyamelk, maar dan ben ik zelf niet zo’n fan van)
- 2 eieren
- 4 el. honing
- 3 el. appelstroop
- 3 el. kokosbloemsuiker
- 1 el. kaneel
- 2 el. speculaaskruiden
- 2 tl. baksoda
- snufje zout
Zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Frommel een stuk bakpapier op en houd het even onder de kraan. Goed uitwringen en droog deppen met een schone theedoek. Bekleed hier je cakeblik mee (dit gaat nu heel eenvoudig en invetten is niet meer nodig!).
- Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom en zet apart.
- Meng alle natte ingrediënten met elkaar in een andere kom (ik gebruik mijn KitchenAid).
- Laat de machine aanstaan en voeg geleidelijk de droge ingrediënten lepel voor lepel toe.
- Giet het mengsel in je cakeblik en bak in circa 55-60 minuten af.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_1″]
Verwarm de oven voor op 160 graden. Frommel een stuk bakpapier op en houd het even onder de kraan. Goed uitwringen en droog deppen met een schone theedoek. Bekleed hier je cakeblik mee (dit gaat nu heel eenvoudig en invetten is niet meer nodig!). Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom en zet apart. Meng alle natte ingrediënten met elkaar in een andere kom (ik gebruik mijn KitchenAid). Laat de machine aanstaan en voeg geleidelijk de droge ingrediënten lepel voor lepel toe. Giet het mengsel in je cakeblik en bak in circa 55-60 minuten af.Havermout ontbijtkoek
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
[magicactionbox]
ontbij
Geen reacties