Avond eten/ Broodtrommels/ Lunch

Vegan gestoomde broodjes

Wist je dat je zelf eigenlijk vrij eenvoudig vegan steamed buns kunt maken? Zijn die niet altijd vegan dan, hoor ik je denken. Nou in de meeste gestoomde broodjes is melkpoeder verwerkt. Niet echt dus, vandaar dit recept. En dat is makkelijker te maken dan je misschien denkt. Trek er 15 minuten voor uit om ze te maken, ga een uurtje even wat anders doen terwijl de broodjes rijzen dan heb je daarna nog 10 minuten (stoomtijd!) de tijd om te bedenken hoe je ze gaat eten.

vegan steamed buns

Ingrediënten om zelf vegan steamed buns te maken:

 • 250 g bloem
 • 20 g suiker
 • 5 g gist
 • 5 g baksoda
 • 1⁄2 tl zout
 • 140 ml sojamelk

extra nodig: keukenmachine (optioneel), deegroller en een stoompan

Zo maak je zelf vegan gestoomde broodjes

 1. Doe de ingrediënten in de kom van je keukenmachine met deeghaak, of, als je ambachtelijk met de hand kneedt, in een gewone kom.
 2. Draai of kneed de eerste 2 tot 3 minuten voorzichtig tot er een samenhangend deeg vormt. Schakel dan over op een hogere stand (niet hoger dan 2) en draai nog 6 tot 8 minuten. In geval van ambachtelijk kneden: stort na die eerste paar minuten het deeg op het aanrecht en kneed een kleine 10 minuten door.
 3. Laat het deeg, bedekt met een vochtige, schone theedoek, minstens een uur rusten op een warme plek.
 4. Verdeel het deeg in 4 tot 8 bolletjes. Je kunt ze zo laten. Of rol ze plat uit en smeer ze in met een beetje arachideolie voordat je ze weer dichtvouwt. Je kunt op dit moment ook een vulling toevoegen en het deeg plooisgewijs dichtvouwen voor een speels effect.
 5. Stoom in 8 tot 10 minuten gaar in de mand van een stoompan.
vegan gestoomde broodjes

Zwarte steamed buns maak je zo

 1. Maak een sesampasta door 4 eetlepels zwarte, geroosterde sesamzaadjes in een hakmolentje te vermalen. Maal net zo lang tot er olie vrijkomt. Dit kan wel 4 tot 6 minuten duren.
 2. Voeg op dat moment 2 theelepels sesamolie toe. Maal verder. Voeg na een tijdje nog eens 2 theelepels sesamolie toe. Maal weer door. Voeg tenslotte nog eens 2 theelepels sesamolie toe en laat draaien tot je een smeuïge pasta hebt.
 3. Voeg de sesampasta vanaf het begin toe aan het basisrecept.

Het recept voor gouden vegan gestoomde broodjes

 • Voeg 1 eetlepel bietenpoeder of 1 eetlepel kurkuma toe aan het basisrecept. Met bietenpoeder kleuren de broodjes eerst mooi rood, maar door het stomen krijgen ze een prachtige gouden tint. Voeg je een vulling toe, dan zie je nog wel een rood effectje aan de binnenkant (lekker met bijvoorbeeld vegan pulled oesterzwam of vegan pulled ‘pork zonder vlees’).

Dit recept komt uit het kookboek Vegan East, een review lees je hier, en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Vegan East | Good Cook | ISBN 978 9461 432 391

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!