Wat kun nu toch doen met dat stukje parmezaanse kaas korst dat net niet meer te raspen is. Ik heb het me in het verleden vaak afgevraagd. Weggooien vond ik altijd zo zonde. Maar ik deed het toch, want wat moest ik er mee..
Totdat ik jaren geleden eens een kookboek las waarbij in een recept de korst van parmezaanse kaas werd gebruik. Het werd meegekookt in de soep. Die zou een extra rijke smaak daardoor krijgen. Een beetje umami zouden ze tegenwoordig zeggen. Hartig dus, een verrijker van zoet en zout. Meteen geprobeerd. En het klopt! Sindsdien bewaar ik mijn kaaskorstjes dus in een zakje in de vriezer. Want ook dat kan. Tegenwoordig gooi ik mijn kaasrestjes dus niet meer in de afvalbak maar in de soep of saus voor wat extra umami (zie onderaan voor meer uitleg). Het korstje moet je er voor serveren/pureren/verdere verwerking overigens weer uit vissen. Het geeft wel smaak af maar lost niet op.
Eet je liever vegan? Probeer dan dit recept voor vegan parmezaanse kaas.
Wist je dat je nog meer kunt doen met zo’n korstje parmezaan?
Hieronder een paar suggesties:
- Meekoken in een soep
- Meekoken in bouillon
- Meekoken in een pastasaus
- Mee laten sudderen in een stoofschotel
- Mee laten pruttelen in een risotto
- Toevoegen aan het water waar je pasta in kookt
- Toevoegen aan het water waar je groente in kookt
Hoe herken ik echte Parmezaanse kaas
- Proef! Echt Parmezaanse kaas is veel rijker en voller van smaak dan bijvoorbeeld het goedkopere Grana Padano. Proef het naast elkaar en je voorkeur zal voor altijd uitgaan naar de echte variant.
- Herken! De echte Parmezaanse kaas is te herkennen aan letters die over de hele zijkant van de kaas gedrukt zijn. Samen vormen ze de tekst “Parmigiano Reggiano”. Alleen kazen uit het gebied van de provincies Modena, Parma en Reggio Emilia (en ook nog delen van Bologna en Manuta) mogen de naam Parmezaan dragen.
- Lees! Etiketten lezen is sowieso een goed idee. In dit geval ook. Want in Nederland is de naam parmezaanse kaas beschermd en zullen alleen kazen uit de juiste regio deze naam bevatten.
- Check! Meer info over de geschiedenis en productie van Parmezaanse kaas lees je hier.
Wat is umami eigenlijk?
Wikipedia zegt er o.a. het volgende over: “ Umami is een van oorsprong Japans woord dat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent; het is een van de vijf basissmaken, samen met zout, zoet, zuur en bitter. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de zoute en zoete smaken. Umami komt van nature in veel etenswaren voor die vrij veel glutamaat bevatten, zoals tomaten, champignons, vlees, erwten, belegen kaas en zeewier”.
Geen reacties