Ontbijt

Chiazaad ontbijt uit Californië

Er wordt gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. En of je het daar nu mee eens bent of niet, je kunt er in ieder geval voor zorgen dat je ontbijt echt lekker is. Eenvoudige en smakelijke ontbijtgerechten zijn zo gemaakt. Je moet er gewoon een beetje handigheid in krijgen. En eraan denken dat je regelmatig varieert. Want iedere dag hetzelfde is ook niet perse gezond.  

Wissel je havermout met vers fruit eens af met granola van gezonde granen en noten. Je yoghurt of kwark met een omeletje gevuld met ruccola, spinazie, champignons of peterselie. En die standaard boterham kan ook best eens plaats maken voor een ontbijtje met chiazaad. En geloof me, dat laatste is echt heel erg lekker. Een tijdje terug zou ik het misschien niet zo snel gemaakt hebben. Maar sinds ik door opdrachtgevers steeds regelmatiger wordt uitgedaagd om te koken met producten die me niet eigen zijn, doe ik geregeld nieuwe ontdekkingen. En sommige van de ontdekkingen worden blijverdjes.

chiazaad ontbijt

Smoothiebowl ontbijt met chiazaad uit California Dreamin’

Dit ontbijtrecept komt uit het kookboek California Dreamin’ dat is uitgebracht door uitgeverij Good Cook. In dit kookboek maak je kennis met de Californische keuken. Een culinaire smeltkroes die veelzijdig en verrukkelijk is. De hele foodtruck revolutie, waar we in Nederland ook al een tijdje niet meer omheen kunnen, is ontstaan is Californië. Het is ook de thuishaven van de fitgirls, skateboarders en surfers en het bruisende San Fransisco. Als je door het kookboek bladert proef je de zee bijna. Je voelt de zon bijna op je huid branden. Het zand schuurt bijna tussen je tenen. Maar ja, dat is bijna. En voorlopig zit een tripje Californië er voor de meesten van ons niet in. Gelukkig kunnen we wel de recepten uitproberen. En met onze ogen dicht proeven en een beetje wegdromen. Alsof we daar zijn. Alsof je op vakantie bent. Bijna dan.

Welke recepten je mag verwachten in dit kookboek? Een lentesalade met groene asperges en garnaaltjes, de lekkerste poké bowls, taco’s met vis of gewoon sappige BBQ Short Ribs. Ga op vakantie met dit kookboek en ontdek de diversiteit van de Californische keuken!

Wist je dat sommige cafés in Californië niets anders dan bowls serveren? Daarom trappen we vandaag af met een chiazaad smoothiebowl. Deze bowl biedt de frisse smaak van een smoothie en de romige structuur van pudding met chiazaad. Laat je fantasie bij het garneren de vrije loop!

Smoothiebowl met chiazaad

recept voor 1 persoon – 5 min (+ 1 nacht in koelkast of vriezer)

Ingrediënten:

  • 1 el (10 g) chiazaad
  • 175 ml plantaardige melk naar keuze
  • 1⁄2 banaan, in plakjes
  • 100 g gemengde bessen
  • 1 tl geraspte gemberwortel
  • geraspte schil van 1 onbespoten limoen
  • 1 snufje fleur de sel
  • Optioneel: in plakjes gesneden seizoensfruit, fijngehakte noten, geroosterde kokosnoot, etc.

Zo ga je te werk:

  • Doe het chiazaad met de melk de avond van tevoren in een schoon potje (bijvoorbeeld dat je over hebt gehouden van de jam). Roer goed en zet de hele nacht in de koelkast.
  • Leg de plakjes banaan en de bessen een nachtje in de vriezer. Zo is je smoothie de volgende ochtend heerlijk koud. De bessen zorgen voor een knapperige beet.
  • Doe de volgende ochtend het chiazaad met de bevroren vruchten, de gember, de limoenschil en de fleur de sel in een blender. Mix fijn tot een gladde smoothie. Serveer in een kom en garneer naar wens.

Bestel bij je boekhandel: California Dreamin’ – Vivian Lui – uitgeverij Good Cook – 978 94 6143 229 2 | NUR 442

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!