Avond eten/ Lunch/ Salade/ Soep

Romige aspergesoep met gerookte zalmforel salade op brood #LekkerLokaal

Romige aspergesoep

  • 700 g geschilde asperges (= 1 kg ongeschild)
  • 100 g aardappel
  • 1 ui
  • 15 g boter
  • 50 ml droge witte wijn
  • 1 liter aspergebouillon (of groentebouillon van een blokje)
  • 250 ml kookroom
  • Zout en peper

Schil de asperges en snijd aan de onderzijde het harde uiteinde (ca. 1 cm) af. Maak hier in 15 min. asperge bouillon van. Vind je dat te veel moeite, gebruik dan groentebouillon van een blokje.

Schil de aardappels (geschild geeft het de mooiste witte kleur) en snijd in blokjes.

Snijd de asperges is stukken en houd een aantal koppen apart, deze gebruiken we later voor de garnering.

Snipper de ui en fruit deze in de boter. Voeg de asperges en de aardappelblokjes toe en bak een paar minuten al omscheppend mee. Blus af met de wijn. Voeg de warme bouillon en vervolgens de kookroom toe. Kook het geheel met deksel op de pan in ca. 15 minuten gaar. Pureer met een staafmixer, of pureer het in delen in een blender. Voeg naar smaak zout en peper toe. Snijd hele dunne plakjes van de aspergetoppen en garneer de soep hiermee. Een drup olie en wat extra zout en peper zijn ook lekker.

TIP: Dol op Asperges? Hier vind je alle asperge recepten.

Gerookte zalmforel salade

  • 400 g gerookte zalmforel
  • 2 ei
  • 1 rode ui (of sjalotje)
  • 1 eetl rode pesto (of tomatenpuree)
  • Dille handje
  • 2 eetl mayonnaise (of dike yoghurt)
  • 2 tl mosterd
  • 1 eetl kappertjes
  • 1 citroen (sap)
  • Optioneel rode peper
  • Het lekkerste brood dat je kunt vinden

Kook de eieren hard en pel ze. Haal de zalmforel van de huid. Snipper de ui. Snijd de dille fijn.

Voeg alles samen in een keukenmachine, knijp er het sap van een halve of hele citroen bovenuit en pureer tot een smeuïg geheel. Je kunt een aantal ingrediënten apart houden en deze er later doormengen zodat je een mooie structuur krijgt. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan het hakbakje van de staafmixer. Als je dat ook niet hebt prak dan alles met een vork door elkaar.

Serveer de zalmforel salade op het lekkerste brood dat je kunt vinden. Bestel het ongesneden, zodat je zelf de dikte van het brood kunt bepalen! Top met extra dille en rode peper.

Lokale ondernemers

Eigenlijk is het altijd al belangrijk om lokaal te kopen. Alleen realiseerden we ons dat de laatste tijd misschien wel te weinig. Online is er altijd. Maar dichtbij? Nee dat is het niet. Gemak? Ja dat wel. Maar dat is lokaal ook! Juist nu. Pak die telefoon op, bel je plaatselijke slager/bakker/whatever en geef je bestelling door.

Soms vergeten we dat de plaatselijke horeca, slager, bakker, kaas- groente- en ijscoboer en met hen vele andere lokale ondernemers net dat ene stapje (en sommige zelfs een hele kilometer) extra voor jou en mij zetten. Zij maken mijn en jouw dorp, wijk of stad tot wat het is. Tot het waarom jij en ik daar zijn komen wonen. Juist daar wilden wonen En graag boodschappen doen.

Die plaatselijke ondernemers zorgen ervoor dat de sportclubs gesponsord worden. De fanfare zich nieuwe instrumenten kan veroorloven. De jeugd een veilige plek heeft om uit te gaan. Er jaarlijks Sinterklaas gevierd wordt. Narcissen in de lente staan en kerstbomen in December. Zij zorgen voor sfeer en gezelligheid. Voor wat is.

En dat is, dat zijn we zo normaal gaan vinden. En dat is dan weer iets wat ik me nu opnieuw of misschien wel pas realiseer. Ik hou van mijn woonomgeving. En daarmee dus van mijn lokale ondernemers. Noem het kneuterigheid. Noem het ouderwets. Noem het wat je wilt. Maar ik hou ervan. En ik wens en hoop dat al deze lokale ondernemers om mij en jou heen blijven bestaan. Want mijn en jouw leven kan echt niet zonder ze. Ik hoop oprecht dat we ons dat straks, als alles achter de rug is. Als alles weer normaal is, wat het nieuwe normaal ook moge zijn, weer gaan realiseren. En dat dat blijvend is.

Maar goed we leven nu. Dus juist nu probeer ik zoveel mogelijk lokaal te kopen. Vlees bij mijn vaste slager, vis bij de kwekerij in het dorp, brood bij mijn onwijs leuke nieuwe bakkertje, kaas bij de mobiele kaasboer, bonbons, servies en meer bij mijn lifestylewinkel, tijdschriften en kookboeken bij mijn plaatselijke Bruna en bakken vol ijs bij onze lievelings ijsboer die normaal aan het eind van de straat staat met zijn ventwagen. En zo kan ik dus nog wel even doorgaan.

Ik noem het allemaal ‘mijn’ is je dat op gevallen? Zo voelt het ook een beetje. Ik hoop dat jij die betrokkenheid (inmiddels) ook voelt bij jouw lokale ondernemers. Laat ze niet in de steek! Zij zijn er namelijk ook nog steeds voor jou. Ik heb dit recept gemaakt met ingrediënten die ik lokaal besteld heb bij mijn lokale ondernemers uit Vaassen (servies van Fifty8 – zalmforel van ‘t Smallert, Brood van Bakker Piet via Lokaal Vaassen en asperges van Bouwmeester buitengewoon vers). Als jij dit recept ook wil maken, koop de ingrediënten dan bij jouw lokale ondernemers en geniet samen van jullie buurt, dorp of stad! #Samensterk #LekkerLokaal

PS. Dit is overigens niet een oproep om massaal te gaan funshoppen. Jouw plaatselijke ondernemers bezorgen waarschijnlijk ook al wel aan huis. En zo niet, dan kun je het vast wel op een afgesproken tijdschip ophalen. Op een rustig tijdstip. Zo hebben jij en zij zo min mogelijk contact met elkaar en anderen. En komen we deze coronatijd samen door.

Romige aspergesoep met gerookte zalmforel salade op brood #LekkerLokaal

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 30 min.

Ingrediënten

  • Romige aspergesoep
  • 700 g geschilde asperges (= 1 kg ongeschild)
  • 100 g aardappel
  • 1 ui
  • 15 g boter
  • 50 ml droge witte wijn
  • 1 liter aspergebouillon (of groentebouillon van een blokje)
  • 250 ml kookroom
  • Zout en peper
  • Gerookte zalmforel salade
  • 400 g gerookte zalmforel
  • 2 ei
  • 1 rode ui (of sjalotje)
  • 1 eetl rode pesto (of tomatenpuree)
  • Dille handje
  • 2 eetl mayonnaise (of dike yoghurt)
  • 2 tl mosterd
  • 1 eetl kappertjes
  • 1 citroen (sap)
  • Optioneel rode peper
  • Brood

Bereiding

1

Romige aspergesoep

2

Schil de asperges en snijd aan de onderzijde het harde uiteinde (ca. 1 cm) af. Maak hier in 15 min. asperge bouillon van. Vind je dat te veel moeite, gebruik dan groentebouillon van een blokje.

3

Schil de aardappels (geschild geeft het de mooiste witte kleur) en snijd in blokjes.

4

Snijd de asperges is stukken en houd een aantal koppen apart, deze gebruiken we later voor de garnering.

5

Snipper de ui en fruit deze in de boter. Voeg de asperges en de aardappelblokjes toe en bak een paar minuten al omscheppend mee. Blus af met de wijn. Voeg de warme bouillon en vervolgens de kookroom toe. Kook het geheel met deksel op de pan in ca. 15 minuten gaar. Pureer met een staafmixer, of pureer het in delen in een blender. Voeg naar smaak zout en peper toe. Snijd hele dunne plakjes van de aspergetoppen en garneer de soep hiermee. Een drup olie en wat extra zout en peper zijn ook lekker.

6

Gerookte zalmforel salade

7

Kook de eieren hard en pel ze. Haal de zalmforel van de huid. Snipper de ui. Snijd de dille fijn.

8

Voeg alles samen in een keukenmachine, knijp er het sap van een halve of hele citroen bovenuit en pureer tot een smeuïg geheel. Je kunt een aantal ingrediënten apart houden en deze er later doormengen zodat je een mooie structuur krijgt. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan het hakbakje van de staafmixer. Als je dat ook niet hebt prak dan alles met een vork door elkaar.

9

Serveer de zalmforel salade op het lekkerste brood dat je kunt vinden. Bestel het ongesneden, zodat je zelf de dikte van het brood kunt bepalen! Top met extra dille en rode peper.

Extra notities

Meer recepten zijn te vinden op www.kookgewoon.nl

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!

kook gewoon gezonder 4 weken

NIEUW !

Ontvang GRATIS TIPS voor een gezondere leefstijl!

Binnenkort start het online programma waarin je op een leuke en makkelijke manier leert om blijvend gezonder te eten. GEEN DIEET maar een gezonde leefstijl mét blijvend resultaat!

Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

You have Successfully Subscribed!