Bijgerecht

Boerenboontjes naar Zuid-Afrikaans recept

Boerenboontjes zijn in Zuid-Afrika een populair bijgerecht want ze zijn vrij voedzaam. Voor boeren en landarbeiders was dat natuurlijk ideaal. Eten moest kracht en energie leveren voor het harde werk op het veld.

Voor boerenboontjes worden sperziebonen vermengd met een soort aardappelpuree en uien. Het wordt bij veel gerechten geserveerd en is een typisch bijgerecht bij braai (barbecue). Mijn tip: als je er twee spiegeleieren op legt, krijg je een heel voedzame maaltijd.

boerenboontjes recept

Recept om voor 6 personen boerenboontjes te maken

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 250 g bloemig kokende aardappelen
  • 500 g sperziebonen
  • Zout
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el boter
  • 1 el olie om in te bakken
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 el melk
  • Peper

Boerenboontjes maak je zo:

Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes van 2,5 x 2,5 centimeter. Was de sperziebonen. Snijd de uiteinden eraf en snijd ze in stukjes van 2,5 centimeter.

Kook de aardappelen gaar in water met zout, giet ze af en zet ze weg. Blancheer de sperziebonen 5 minuten in kokend water. Pel de ui en snijd hem in stukjes. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn.

Verhit boter en olie in een pan en bak hierin de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak die even mee. Roer er dan de tijm door.

Roer aardappelen, bonen, ui en knoflook door elkaar en giet de melk erbij. Stamp het mengsel licht met een aardappelstamper.

Kruid ten slotte naar smaak met zout en peper.

Dit recept komt uit De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken| Deltas | ISBN 978-90-447-5948-8

Of bestel online:

recepten zuid afirkaans

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!