Smeuïg van binnen en krokant van buiten. Zo kun je deze glutenvrije amandelcake met sinaasappel het beste omschrijven. En reuze lekker natuurlijk. Dat ook nog. Ondanks de kleine hoeveelheid suiker, is deze cake toch behoorlijk zoet. Door de hoeveelheid boter blijft hij lekker smeuïg van binnen. Het krokante buitenlaagje met een wolk poedersuiker erover, maakt het wat mij betreft helemaal af.
Eiwitten en amandelmeel
Omdat ik gisteren zelf vanillevla had gemaakt, had ik 4 eiwitten over die opgemaakt moesten worden. Natuurlijk had ik die kunnen omtoveren tot meringues, maar ik wilde eens wat anders. Bloem had ik niet (Hallo corona-hamsteraars!) maar amandelmeel wel. Een korte Google zoektocht leverde het recept Toscaanse amandelcake op van Savory Sweets. Ik paste het iets aan omdat ik geen eidooiers wilde gebruiken. Het ging tenslotte om het opmaken van de eiwitten.
Amandelcake met sinaasappel
Amandelmeel en poedersuiker zelf maken
Amandelmeel, poedersuiker, boter, eiwitten en een sinaasappel. Dat is wat je nodig hebt voor dit recept. Met maar 5 ingrediënten is de kans dus groot dat je deze cake vandaag nog kunt maken.
Wanneer je geen amandelmeel in huis hebt, kun je dit zelf maken. Maal 200 gram amandelen fijn in een keukenmachine of het hakbakje van de staafmixer. Laat de machine niet draaien maar pulseer een aantal malen tot het gewenste resultaat is bereikt.
Mocht je geen poedersuiker in huis hebben dan kun je dat ook zelf maken. Maal 75 gram kristal suiker en een klein beetje maizena fijn in een keukenmachine of het hakbakje van de staafmixer. Laat de machine niet draaien maar pulseer een aantal malen tot het gewenste resultaat is bereikt.
Eet jij bewust glutenvrij? Check dan ook de recepten voor glutenvrije pannenkoeken en glutenvrij pizzadeeg. Oh, en vergeet Lekker Glutenvrij niet te lezen!
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een taartvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Laat de boter in een steelpannetje smelten, haal van de warmtebron en laat afkoelen. Rasp de sinaasappel en pers hem uit. Meng het amandelmeel met de poedersuiker en de sinaasappel rasp. Klop de eiwitten stijf. Spatel het amandel-suikermengsel om met de sinaasappelsap en de afgekoelde gesmolten boter. Spatel er vervolgens de stijve eiwitten doorheen. Giet in een cake of taartvorm en bak in circa 40 minuten gaar en goudbruin.Glutenvrije amandelcake met sinaasappel
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Geen reacties