Avond eten

Basisrecept dunne krokante pizzabodem

“Pizza!” wordt hier geregeld geroepen wanneer de kinderen mogen kiezen wat we eten. En dat vind ik helemaal niet erg. Ben er zelf namelijk ook ontzettend dol op. We hebben in de loop der jaren al stapels pizza’s besteld bij onze vaste pizzeria. Smullen! Wel vet. Maar dat vettige maakt zo’n bezorg pizza misschien wel juist zo lekker.

Toen we verhuisden naar de Veluwe ging ik snel op zoek naar een acceptabele vervanger. Want ook ik heb weleens geen zin om te koken.. Helaas bleek geen enkele pizzeria hier aan huis te bezorgen. Althans niet op ons adres. De noodzaak was dus daar. Leven zonder pizza (geen optie), afbakpizza uit de supermarkt (uhm, ook geen optie) of zelf pizza’s gaan maken. Dat laatste werd het dus. Onze favoriete pizza was er eentje met dunne bodem. Zo’n echte Italiaanse. Goddelijk lekker! Op zoek dus naar een recept voor een lekkere zelfgemaakte pizzabodem. Na heel wat variaties te hebben uitgeprobeerd, zijn we tot de conclusie gekomen dat onderstaand basisrecept de bodem van onze lievelings pizza het beste benaderd. Ik deel het met je!

Liever een glutenvrije pizza? Check dan snel dit recept! Overigens maken we tegenwoordig ook weleens zelf zachte bruine bolletjes en zachte witte bolletjes. Ook veel lekkerder dan die van de supermarkt!

[et_bloom_inline optin_id=”optin_5″]

deeg maken dunne krokante pizzabodem

Basisrecept dunne krokante pizzabodem

Op de foto zie je het deeg nadat het uit de keukenmachine is gekomen en voordat het gerezen is. Het geheime (ja, nu dus niet meer) ingrediënt dat een dunne krokante pizzabodem oplevert is 00 bloem. Je maakt er een glad, elastisch deeg mee en het maakt je deeg lekker luchtig. Als je geluk hebt krijg je dus zelfs een paar ‘bellen’ in je pizza. Mijn kinderen vechten daarom 😉 . Je haalt type 00 bloem gewoon in de supermarkt. Ik laat het deeg een uur rijzen. Wanneer ik meer tijd heb sla ik het deeg terug, kneed ik het door en laat ik het een tweede keer rijzen. Maar meestal gebruik ik het deeg dus na 1 keer rijzen al. Sterker nog, vaak haal ik dat uur rijzen niet eens en dan nog smaken de pizza’s erg lekker. Jij moet dus ook lekker zelf maar kijken of je geduld hebt om wat langer te wachten..

Het beste resultaat krijg je overigens door je pizza dun te beleggen (anders is niet alles evenredig gaar). De pizza in zo’n 10 minuten te bakken in een voorverwarmde oven op 250 graden. De bakplaat laat je tijdens het opwarmen in de oven en de belegde pizza’s schuif je daar per 1 of 2 tegelijk op. Het geeft niet helemaal hetzelfde resultaat als een keramische ovensteen, maar het komt dicht in de buurt! Wanneer je meerdere pizza’s na elkaar maakt is de oventijd soms iets korter, dus laat je pizza’s niet te bruin worden..

Pizza met luchtbellen garantie

Luchtbellen krijg je wanneer je het deeg niet helemaal plat rolt. Het beste gebruik je de deegroller helemaal niet. Strooi wat bloem op je aanrechtblad. Leg de deegbal er op. Je duwt de deegbal met je handen eerst platter en vervolgens druk je het deeg van binnenuit steeds wat verder naar buiten. Je mag het deeg gerust een paar keer omdraaien en opnieuw beginnen of verder drukken. Gebruik alleen niet te veel bloem, dan verliest je elasticiteit.  Als dit je nog niet goed af gaat, kun je het deeg ook voorzichtig oppakken aan een kan en het dan een beetje laten hangen en je handen steeds een beetje opschuiven (alsof je een schijf draaiende houdt). Als het deeg wat is uitgerekt, leg je het weer terug en druk je de bodem eventueel nog wat verder in model. Perfect rond is niet belangrijk vind ik, wel dat je geen gaten maakt in het deeg en ook dat het deeg ongeveer even dik is overal. met uitzondering van de randjes natuurlijk. De randjes kun je na het beleggen nog even aansmeren met een beetje olieolie, worden ze extra lekker van!

Basis recept voor een dunne en krokante pizzabodem

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 10 + 60 (+60)

Ingrediënten

  • 320 gram 00-bloem
  • 180 ml. handwarm water
  • 1 zakje droge gist
  • 2 el. olijfolie (plus wat om in te vetten)
  • 1 tl. suiker
  • 1 tl. zout

Bereiding

1

Giet water in een maatbakje en laat het gist en de suiker hierin oplossen. (Let op dat je water niet te warm is dan werkt het gist niet meer!)

2

Doe de bloem in de mengkom van de machine en voeg het zout toe.

3

Maak in het midden van de bloem een kuiltje waar je 2 eetlepels olie in giet.

4

Zet de machine aan op de laagste stand en giet er beetje bij beetje het gist-mengsel bij.

5

Laat de machine het deeg in 5 tot 6 minuten tot een bal kneden.

6

Haal het deeg eruit. Maak er, wanneer dit nog niet gebeurd is, een bal van en kneed het deeg nog enkele minuten met schone handen.

7

Vet een kom in met wat olie en stort je deeg hierin.

8

Zet onder een vochtige theedoek weg voor 60 minuten. Het deeg zal verdubbelen in omvang.

9

Wanneer je tijd hebt haal je het deeg uit de kom, sla je het terug en kneed je het door om nogmaals te rijzen voor 60 minuten. Heb je daar geen tijd voor? Sla deze stap dan over.

10

Haal het deeg uit de kom. Verdeel het in het aantal pizza's die je gaat maken, bijvoorbeeld 4 kleinere of 2 grote.

11

Rol het deeg met een deegroller gelijkmatig uit zodat er een ronde vorm ontstaat.

12

Beleg je pizza naar keuze (niet te dik!) en bak in circa 10 minuten af in een voorverwarmde oven op 250 graden. Het beste resultaat krijg je als je de bakplaat tijdens het opwarmen in de oven laat en de pizza daarop schuift. Het geeft niet helemaal hetzelfde resultaat als een keramische ovensteen, maar het komt dicht in de buurt!

Extra notities

Ik gebruik een KitchenAid keukenmachine maar zelf pizzadeeg maken kan natuurlijk ook met de hand.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!