Avond eten/ Bijgerecht

Flespompoen met boter & noten

Het geheim van dit recept met flespompoen is de beurre noisette. Ken je dat? Beurre noisette is gesmolten gebruinde boter. Super lekker! De melkbestanddelen uit de boter karamelliseren en worden bruin. En je hele keuken vult zich met de lekkerste nootachtige aroma’s. Zodra het naar koekjes begint te ruiken, weet je dat je je taak volbracht hebt. Dan moet je pan met beurre noissette direct van het vuur.

Hoewel salie een klassiek kruid is om te gebruiken bij beurre noisette, gaat dit recept meer over de balans van zoet/crunch/ kruidig/zout om uitgebreid te dimdammen over hoe dat tot stand komt. Voel je vrij om creatief te worden: als je andere noten hebt, ga ervoor; probeer een ander houtachtig kruid als salie niet je ding is, en gebruik zelfs ansjovis in plaats van olij- ven als toevoeging. Het zou me niet eens storen als je de boter achterwege laat en in plaats daarvan een mooie olijfolie gebruikt om het recept compleet plantaardig te maken. Kijk gewoon even bij mijn instructies hieronder, onder het kopje ‘Ook lekker’ en rooster de olijven en noten naast de pompoen.

recept Flespompoen

Flespompoen met boter & noten

Recept voor 4 personen

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 1 flespompoen
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 tl zoutvlokken
  • 80 ml olijfolie, plus 1 tl extra
  • 100 g macadamianoten
  • 80 g boter
  • 50 g Kalamata-olijven, met pit
  • 1 handvol verse salie- blaadjes, plus extra ter garnering

Zo bereid je dit recept met flespompoen

Verwarm de oven voor tot 190 °C, en verwarm de bakplaat mee. Steek een scherp mes in de flespompoen om hem over de lengte doormidden te snijden, draai de pompoen om zon- der het mes te verwijderen en snijd dan door de andere kant. Schep de zaadjes eruit. Gebruik de ontstane holte als kommetje om een pasta in te maken met de bruine basterdsuiker, de zoutvlokken en 2 eetlepels olijfolie, en smeer daar beide pompoenhelften mee in.

Haal de hete bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op. Sprenkel nog 2 eetlepels olijfolie over het midden van de bakplaat en leg de pompoenhelften, met de snijkant naar beneden, op de olijfolie. Zet de bakplaat weer in de oven en rooster de pompoen in 40 tot 50 minuten gaar, of tot je een vork door de buitenkant van de schil kan steken.

Als je nog 15 minuten te gaan hebt, wikkel de macadamianoten dan in een schone theedoek. Gebruik een deegroller of wijnfles om de noten lichtjes te pletten.

Verwarm de geplette noten in een koude koekenpan. Voeg de boter en overgebleven theelepel olijfolie toe en zet de pan op middelhoog vuur. Plet de Kalamata-olijven tussen je duim en wijsvinger om ze in tweeën te splitsen en de pit te verwijderen. Schep de ontpitte olijven en de salie door het botermengsel en laat dit 2 tot 3 minuten zachtjes sissen, tot de boter net zo mooi hazelnootbruin geworden is als de nootjes.

Als de pompoenen gaar zijn, schep je het notenmengsel in de holtes en sprenkel je de overgebleven beurre noisette op en rond de pompoen. Garneer met wat extra salie, breng op smaak met een draai grof zout en peper en serveer.

Shortcut : Rooster de pompoen een dag van tevoren en verwarm hem dan weer op 180 °C in de oven terwijl je de noten bakt. Voilà, zo heb jij een superindrukwekkend vegagerecht in 10 minuten op tafel.

Ook lekker : Voor een makkelijk aperitief, meng de olijven en macadamianoten in een klein ovenschaaltje met een scheutje olijfolie en laat dit 8 tot 10 minuten roosteren op 200 °C.

Dit recept komt uit kookboek Een ode aan groenten (lees hier mijn review) en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Probeer deze 7 recepten uit kookboek Een ode aan groente

Bestel bij je boekhandel: Een ode aan groenten | Good Cook | ISBN 978946432506

Of bestel online:

Flespompoen met boter & noten

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 60 minuten (inclusief oventijd)

Ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 tl zoutvlokken
  • 80 ml olijfolie, plus 1 tl extra 100 g macadamianoten
  • 80 g boter
  • 50 g Kalamata-olijven, met pit
  • 1 handvol verse salie- blaadjes, plus extra ter garnering

Bereiding

1

Verwarm de oven voor tot 190 °C, en verwarm de bakplaat mee. Steek een scherp mes in de flespompoen om hem over de lengte doormidden te snijden, draai de pompoen om zon- der het mes te verwijderen en snijd dan door de andere kant. Schep de zaadjes eruit. Gebruik de ontstane holte als kommetje om een pasta in te maken met de bruine basterdsuiker, de zoutvlokken en 2 eetlepels olijfolie, en smeer daar beide pompoenhelften mee in.

2

Haal de hete bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op. Sprenkel nog 2 eetlepels olijfolie over het midden van de bakplaat en leg de pompoenhelften, met de snijkant naar beneden, op de olijfolie. Zet de bakplaat weer in de oven en rooster de pompoen in 40 tot 50 minuten gaar, of tot je een vork door de buitenkant van de schil kan steken.

3

Als je nog 15 minuten te gaan hebt, wikkel de macadamianoten dan in een schone theedoek. Gebruik een deegroller of wijnfles om de noten lichtjes te pletten.

4

Verwarm de geplette noten in een koude koekenpan. Voeg de boter en overgebleven theelepel olijfolie toe en zet de pan op middelhoog vuur. Plet de Kalamata-olijven tussen je duim en wijsvinger om ze in tweeën te splitsen en de pit te verwijderen. Schep de ontpitte olijven en de salie door het botermengsel en laat dit 2 tot 3 minuten zachtjes sissen, tot de boter net zo mooi hazelnootbruin geworden is als de nootjes.

5

Als de pompoenen gaar zijn, schep je het notenmengsel in de holtes en sprenkel je de overgebleven beurre noisette op en rond de pompoen. Garneer met wat extra salie, breng op smaak met een draai grof zout en peper en serveer.

6

Shortcut : Rooster de pompoen een dag van tevoren en verwarm hem dan weer op 180 °C in de oven terwijl je de noten bakt. Voilà, zo heb jij een superindrukwekkend vegagerecht in 10 minuten op tafel.

7

Ook lekker : Voor een makkelijk aperitief, meng de olijven en macadamianoten in een klein ovenschaaltje met een scheutje olijfolie en laat dit 8 tot 10 minuten roosteren op 200 °C.

Extra notities

Dit recept komt uit kookboek Een ode aan groenten (lees hier mijn review) en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl of bekijk het online leefstijlprogramma www.kookgewoongezonder.nl

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!