Avond eten

Rauwe bietensalade met regenboog labneh balletjes

Bietjes kunnen van gedaante veranderen. Van zacht en stroperig in een baksel, tot stevig en beetgaar als je ze zo serveert – en de kleur alleen al geeft zoveel drama dat wat je ook maakt een succes zal zijn. Sommige bieten lenen zich beter voor dit soort toepassing dan andere. Als het je lukt, neem dan een paar Chioggia- of gele bieten, die delicater zijn, of zoek in ieder geval jonge paarse bietjes, die ook verfijnder zijn.

Dit recept bestaat uit 2 delen. We maken eerst de labneh balletjes en daarna de rode bieten salade.

labneh balletjes maken

Regenboog labneh balletjes maken

Deze ingrediënten heb je nodig voor de regenbooglabneh:

  • 250 g yoghurt Griekse stijl
  • 2 el sumak
  • 2 el roze peperkorrels,
  • fijngehakt of geplet
  • 3 el dukkah (bij voorkeur met pistachenoten)
  • 2 el maanzaad
  • 2 el versgemalen zwarte peper
  • 3 el dille, fijngehakt

Zo maak je de regenbooglabneh balletjes:

Begin de avond ervoor met de regenbooglabneh. Bekleed een zeef of vergiet met mousseline (kaasdoek) of een schone theedoek. Giet de yoghurt erin, hang de zeef boven een kom en zet in de koelkast zodat de vloeistof kan uitlekken. Tegen de ochtend is de yoghurt veel steviger geworden. (Bewaar de wei – de vloeistof die nog in de kom zit – voor pannenkoeken, of om je eigen yoghurt mee te maken.)

Meng alle ingrediënten voor de dressing in een pot en schud om te emulgeren. Je kunt ook een garde gebruiken – de dressing moet dik en glanzend worden. Proef of de dressing zoet genoeg is. Als de bloedsinaasappel bitter is, voeg dan een extra theelepel honing toe. Laat de gekneusde knoflook er tot vlak voor het opdienen inzitten, zodat er zoveel mogelijk smaak in de dressing kan trekken.

Rol de labneh-balletjes: zet een klein kommetje met water neer om je handpalmen vochtig te houden. Zet vier schoteltjes of borden neer: eentje met de sumak en roze peperkorrels; eentje met dukkah; eentje met het maanzaad en zwarte peper; eentje met dille. Zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.

Gebruik een theelepeltje om balletjes labneh te vormen, rol ze voorzichtig tussen je handpalmen en rol ze vervolgens over één van de schoteltjes. Oefen een beetje druk uit om te zorgen dat de kruiden en andere smaakmakers blijven plakken. Leg de regenboogballetjes op de bakplaat. Als ze allemaal klaar zijn, zet ze dan 20 minuten in de koelkast om op te stijven.

Bewaren: Je kunt de labneh-balletjes ook in gesteriliseerde potten bewaren, overgoten met druivenpitolie of olijfolie en als leuk, persoonlijk cadeau geven. Als ze op een koele, donkere plaats worden bewaard, gaan ze tot 3 maanden mee, en eenmaal geopend kun je ze 2 weken koel bewaren. Gebruik zoals je feta zou gebruiken.

Bonus: Als je het rollen van deze labneh-balletjes eenmaal onder de knie hebt, dan is je fantasie de grens voor wat betreft de combinaties die je kunt maken. Hier zijn alvast een paar voorzetjes:

  • Chilivlokken + verse koriander
  • Knoflook + verse tijm
  • Citroenschil + verse rozemarijn
  • Gemalen kurkuma
  • Gehakte verse munt
  • Gedehydrateerde granaatappel + Aleppo-peper
  • Saffraandraden + verse lavendel uit de tuin
  • Ingelegde citroen
  • Sichuan peperkorrels
  • Venkelzaadjes + karwijzaadjes

Rauwe bieten salade

rauwe bieten salade

Deze ingrediënten heb je nodig voor de granaatappeldressing:

  • 2 el granaatappelsiroop
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 teen knoflook, gepeld en gekneusd
  • 1 el honing
  • 60 ml olijfolie
  • 60 ml bloedsinaasappelsap

Deze ingrediënten heb je nodig voor de salade:

  • 6 jonge Chioggia-bieten, gewassen en geschrobd
  • 6 jonge gele bietjes, gewassen en geschrobd
  • 150 g jonge boerenkool- bladeren of rucola
  • 1 bloedsinaasappel, gehalveerd (optioneel)

Zo maak je de rauwe rode bieten salade:

Schaaf de Chioggia-bieten en jonge gele bietjes met een mandoline en leg ze in een serveerschaal. Sprenkel de dressing op de bieten en schep ze goed om. Strooi de boerenkoolblaadjes erover, zodat je ze vlak voor het opdienen mooi kunt omscheppen (hierdoor verwelkt de boerenkool niet door veel contact met de olie).

Wanneer de salade is omgeschept, schik dan de oranje helften van de bloedsinaasappel aan de zijkant van de schaal, indien je de bloedsinaasappel gebruikt, en leg de regenbooglabneh-balletjes erbovenop. Moedig je gasten aan om de labneh-balletjes uit de kom te scheppen en ze op hun bord te prakken bij wijze van een theatrale, romige dressing, en als ze dat lekker vinden, dan kunnen ze de bloedsinaasappelhelften erover uitknijpen.

Shortcut: Voor een supereenvoudige versie kun je ook gewoon wat yoghurt Griekse stijl over deze salade druppelen en vervolgens besprenkelen met dukkah.

Ook lekker: Als je nog wat bietjes met dressing over hebt, doe ze dan de volgende dag door de couscous.

Dit recept komt uit kookboek Een ode aan groenten (lees hier mijn review) en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Probeer deze 7 recepten uit kookboek Een ode aan groente

Bestel bij je boekhandel: Een ode aan groenten | Good Cook | ISBN 978946432506

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!