Bijgerecht

Basiscurrysaus uit The Curry Guy complete

Deze gladde currysaus geeft, meer dan enig ander ingrediënt, curry’s hun kenmerkende smaak en structuur. Een basiscurrysaus is feitelijk niets meer dan een langzaam gekookte uienbouillon met wat groenten en kruiden erbij.

De saus is op zich lekker, maar is nogal slap van smaak. Dat moet ook, want hij wordt overal in gebruikt: van de mildste korma tot de pittigste phall. De magie vindt pas plaats als deze slappe saus wordt gecombineerd met de eigen ingrediënten van de verschillende curry’s.

De basissauzen van restaurants lijken allemaal veel op elkaar, en de recepten ervoor zijn zelden heel nauwgezet. Het recept op deze pagina is een kleinere versie van het recept in mijn eerste boek, The Curry Guy. Het is ook anders dan het snellere recept op pagina 166, maar beide werken ze heel goed. Gebruik een soeppan van 3 liter om dit recept in te maken.

basiscurrysaus recept

Recept voor basiscurrysaus

Recept voor 3 ltr oftewel 10-15 porties | voorbereiden 15 min. | bereiden 1 uur en 15 min.

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 7 middelgrote uien, grofgesneden
  • 1 tl zout
  • 250 ml koolzaadolie*
  • 60 g wortel, geschild en in stukjes
  • 60 g kool naar keuze, in repen
  • 85 g rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
  • 85 g groene paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
  • 200 g tomatenblokjes uit blik, of 4 middelgrote verse tomaten, in blokjes
  • 5 el knoflook-gemberpasta
  • 11⁄2 el garam masala
  • 11⁄2 el komijnpoeder
  • 11⁄2 el korianderpoeder
  • 11⁄2 el paprikapoeder
  • 1 el fenegriekpoeder (methi, o.a. Toko), optioneel
  • 1⁄2 el kurkumapoeder

* Restaurants gebruiken vaak veel meer olie voor hun basiscurrysaus. De olie die komt bovendrijven, kun je namelijk afscheppen en gebruiken als kruidenolie in de curry: nog een heerlijke smaaklaag in het gerecht! Voeg dus gerust meer olie toe dan aangegeven.

Zo maak je zelf een basiscurrysaus

  1. Doe de uien in een soeppan van 3 liter en voeg het zout en de koolzaadolie toe. Roer goed en voeg dan de rest van de groenten en de knoflook- gemberpasta toe. Schenk water bij tot alles net onderstaat. Het waterpeil zou niet hoger moeten komen dan ongeveer 5 cm van de bovenrand. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat met een deksel op de pan ongeveer 45 minuten zachtjes koken.
  2. Nu zijn de groenten zachter geworden en het waterpeil zal een stuk lager zijn. Voeg de resterende ingrediënten toe en giet water bij tot het peil weer op 5 cm van de bovenrand staat. Als het peil al hoog genoeg was, voeg je geen water bij.
  3. Breng weer aan de kook en laat nog eens 30 minuten zachtjes koken. Als de olie naar boven komt drijven en de groenten zacht zijn, kun je de saus pureren. Schep eerst voorzichtig de aromatische olie eraf om voor je curry’s te gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om de olie in de pan te laten.
  4. Pureer ongeveer 4 minuten met een staafmixer tot de saus helemaal glad is (dus zonder stukjes en niet korrelig). Dit kun je ook in porties in een blender doen, die waarschijnlijk minder dan 4 minuten nodig heeft.
  5. Je zult zien dat de gepureerde saus vrij dik is. Voeg water toe tot de saus even dik is als volle melk. Giet eventueel de saus over in een grotere kom als dat nodig is.

BEWAREN: Gebruik direct of bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast of zet porties van 500 tot 750 ml maximaal 3 maanden in de diepvries.

TIPS: Afhankelijk van de curry die je gaat bereiden, gebruik je bij het toevoegen van water na het pureren vaak geen kraanwater, maar kookvocht van kip masala, van voorgekookte kip of lam masala.

Dit recept komt uit The Curry Guy Compleet en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: The Curry Guy Compleet | Good Cook | ISBN 9789 461 432 452

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!