Avond eten/ Bijgerecht/ Lunch

Courgette-farrosalade met geroosterde hazelnoten

Courgettes zijn ie in de zomer in overvloed. Een courgette soep, pasta in de vorm van courgetti of geroosterde courgette heb je vast al eens gemaakt. Maar wist je dat courgette ook prima combineert met granen? Vandaag deel ik een recept voor een vegetarische courgette farro salade.

Farro is een speltachtig graan met een nootachtige smaak en een stevige textuur. Heerlijk in een vegetarische maaltijdsalade zoals deze, die ideaal is voor zomerse dagen. Zorg dat je de parelversie hebt: die is geslepen en heeft een proces ondergaan waardoor de korrels makkelijker gaar worden en lichter verteerbaar zijn. Je hoeft het graan niet voor te weken; je kookt het gewoon direct 8 tot 10 minuten. Kook granen het liefst al dente zodat ze hun vorm en voedingsstoffen behouden. Als je geen farro kunt vinden, is parelgerst een goed alternatief.

Hoewel dit gerecht als vegetarisch hoofdgerecht serveert wordt, is de salade ook een uitstekend bijgerecht voor vlees en vis. Heb je geen hazelnoten bij de hand maar wel amandelen of geroosterde pitten, dan zijn die ook prima.

courgette farro salade recept

Courgette farro salade, dit heb je nodig voor het recept:

  • 200 g farro (parelspelt), afgespoeld en uitgelekt
  • 2 courgettes, in lange repen gesneden met een mandoline of een zeer scherp mes
  • 1⁄2 rode ui, in dunne schijfjes
  • 6 gedroogde pruimen, ontpit en fijngehakt
  • 50 ml balsamico di mele (appelbalsamico), gewone balsamicoazijn of sherryazijn
  • 1⁄2 tl dijonmosterd
  • 60 ml plantaardige olie
  • 60 ml olijfolie
  • grote handvol gemengde kruidentakjes, zoals munt, peterselie en dille
  • 50 g geroosterde hazelnoten, grofgehakt

En zo ga je te werk:

  1. Doe de farro in een grote pan gezouten kokend water. Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en laat de farro 8 tot 10 minuten zachtjes koken, of tot hij gaar is maar nog wel beet heeft. Laat uitlekken.
  2. Meng intussen de courgettes, ui en pruimen in een kom en voeg een snufje zout toe om de rauwe courgettes zachter te maken.
  3. Doe voor een saladedressing de azijn, mosterd en beide soorten olie in een potje met schroefdeksel en breng op smaak met zout en peper. Doe het deksel erop en schud goed tot er een emulsie ontstaat.
  4. Voeg de gekookte farro toe aan de courgettes, ui en pruimen. Scheur de kruiden klein, voeg ze samen met de dressing toe aan de salade en schep alles voorzichtig door elkaar.
  5. Doe de salade in een serveerkom of op borden en strooi de hazelnoten erover.

Dit recept komt uit Puur & Makkelijk ( een review lees je hier) en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Puur & Makkelijk | Good Cook | ISBN 978 94 6143 2384

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!