Bijgerecht

Tandoori kip tikka

Er wordt vaak rode voedingskleurstof aan kip tikka toegevoegd, zodat het lijkt alsof de kip pittig is. Je gebruikt het voor de kleur, niet voor de smaak, want het voegt geen smaak toe. De voedingskleurstof wordt ook wel vervangen door bietenpoeder, maar dan krijgt het vlees niet dezelfde felrode kleur als in een curryhuis.

Dit tandoorie kip tikka recept is op zich al fantastisch, maar je kunt het ook in curry’s gebruiken zoals kip tikka masala (zie recept). Je kunt deze kipstukjes aan spiesen boven de hete houtskool op de barbecue grillen, maar je kunt ze ook op een rooster in de oven op 200 °c bakken.

tandoori kip tikka recept

Recept Tandoori kip tikka

Recept voor 4 personen (of meer als onderdeel van een meergangenmenu) | Voorbereiding: 15 minuten + marineren (6-48 uur) | Bereiding: 15 minuten

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 1 kg kipfilet, in stukjes
  • sap van 2 citroenen
  • zout
  • 3 el knoflook-gemberpasta
  • rode voedingskleurstof in poedervorm (optioneel)

Deze ingrediënten heb je nodig voor de marinade:

  • 200 g griekse yoghurt, losgeklopt
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el korianderpoeder
  • 1 el garam masala
  • 1 el tandoori masala
  • 1 tl gedroogd mangopoeder (amchoor, o.a. Toko)
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl paprikapoeder of chilipoeder
  • 2 groene chilipepers, fijngehakt, of groene chilipasta
  • 3 el parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • 20 g fijngehakte koriander
  • 1 tl zout
  • 1 el versgemalen zwarte peper
  • Zout om te bestrooien

Tandoori kip tikka maken doe je zo:

  1. Doe de kipstukjes in een grote kom, besprenkel met het citroensap en bestrooi met wat zout. Roer de knoflook-gemberpasta en eventueel wat rode voedingskleurstof erdoor voor die authentieke kleur van kip tikka. Schep alles goed door elkaar en zet apart terwijl je de marinade maakt.
  2. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom met je handen door elkaar tot een gladde emulsie. Wentel de kip door de marinade, zodat alle stukjes goed bedekt zijn. Laat 6 tot 48 uur afgedekt in de koelkast marineren; hoe langer hoe beter.
  3. Maak de barbecue klaar voor de directe grilmethode. Rijg de kip aan spiesen zodra de kolen witheet zijn en leg de spiesen op het rooster boven de houtskool. Keer de spiesen af en toe, tot de kip gaar is en de randjes een beetje geblakerd zijn. Je kunt dit ook onder de grill doen in de oven of de spiezen bakken in een grillpan. Bestrooi met zout en serve

Dit recept komt uit The Curry Guy Compleet en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: The Curry Guy Compleet | Good Cook | ISBN 9789 461 432 452

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!