Bijgerecht

Tomaten roosteren in de oven: je doet het zó

Lekker.. tomaten! Er gaan hier jaarlijks een heleboel tomaten doorheen. We zijn er allemaal dol op, zelfs in de meeste broodtrommels zit wel een tomaatje. Door de tomaten te roosteren wordt de zoete smaak nog intenser… mmm!

Tomaten roosteren in de oven: je doet het zó

Vooral wanneer ik in Frankrijk op vakantie ben kan ik helemaal los gaan op de tomatenrecepten. Gele tomaten, groene, paarse, ribbeltomaten, ik wordt er blij van. De tomaten kwaliteit en keuze is daar zo gigantisch groot! Gelukkig zijn er in Nederland al heel wat jaren lekkere tomaten te vinden en wordt de keuze ook steeds groter. Meestal koop ik de kleinere varianten omdat daar de smaak mij het beste ligt. Ook voor het roosteren gebruik ik het liefste kleine tomaatjes. In de foto’s hieronder heb ik grotere tomaten gebruik omdat ik die nog had liggen. Dus dat gaat ook prima, het verwarmen van de tomaten maakt de smaak intenser. kleine tomaatjes halveer ik zaak, of ik laat ze heel. Hun grotere versie snijd ik in partjes. De keuze is aan jou. Ga je voor de kleintjes, kijk dan ook eens op de markt, vaak kun je ze daar per kilo kopen voor een zacht prijsje. En aangezien geroosterde tomaatjes zo lekker zijn, is 1 kilo echt niet te veel!

Tomaten roosteren in de oven

Zó ga je te werk:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Bekleed de bakplaat met bakpapier (dit scheelt je straks schoonmaken).
  3. Verwijder het kroontje en was de tomaten.
  4. Snijd de tomaten door de helft, n kwarten of partjes of laat ze heel (afhankelijk van grootte)
  5. Leg ze op de bakplaat en besprenkel met olijfolie.
  6. Strooi er peper en zout over en eventueel nog andere kruiden die je lekker vindt.
  7. Zet de tomaten een uur in de oven (na zo’n 30 minuten moet je evt het teveel aan vocht wat op de bakplaat ligt even afgieten).

Hou je tomaatjes goed in de gaten. Een bruin randje is niet erg, maar pikzwart zijn ze niet lekker. Hier gaan ze meestal in een keer op, maar je kunt ze in een goed afgesloten bakje best een paar dagen goed houden.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!