Bijgerecht/ Weet wat je eet

Zó maak je tomaten basissaus

Met een lekkere tomaten basissaus kun je alle kanten op. In een handomdraai maak jij van je zelfgemaakte basissaus een tomatensoep, tomaten ketchup (zonder suiker!) of een pizza- of pastasaus. Experimenteer in de keuken gewoon net zo lang tot dat je een lekkere basis hebt gevonden die jij en je gezin lekker vindt. Om je alvast een beetje op weg te helpen ga ik de tomaten basissaus uit Chef het samen met tomaat met je delen. Een heerlijke basissaus van geroosterde tomaten.

Zó maak je tomaten basissaus

Het grote geheim van deze saus is de toevoeging van olijfolie, waardoor de tomaten extra smaak afgeven. Oh, en wat ook niet onbelangrijk is, is het zeven van de saus. Zo verwijder je alle pitjes en velletjes. Dat is even een gedoe als je net als ik geen passeerzeef hebt maar het is de moeite meer dan waard. Echt!

Tomaten zijn een nuttige bron van vitamine C en E, bètacaroteen, foliumzuur en kalium. Wanneer je de velletjes van tomaat laat zitten is tomaat ook een goede bron van lycopeen.

Met deze eenvoudige basissaus heb je meteen een mooie basis (aha vandaar dat woord dus 😉 ) in handen voor een zelfgemaakte ketchup, pastasaus of tomatensoep. Die laatste maak je, nu je basis klaar is, in 5 minuten klaar door wat balsamico, oregano en wat zout en peper naar smaak toe te voegen. In slechts 5 minuten een avondmaaltijd op tafel! Maak dus maar snel een flinke voorraad van deze basissaus en vries het in.

tomaten basissaus maken

Tomaten basissaus

Print Recept
Personen: 1 liter Bereidingstijd: 35 min

Ingrediënten

  • 1 kilo Roma tomaten (ik gebruikte trostomaten)
  • 500 gram cherry tomaatjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Snufje zout

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2

Halveer de Roma tomaten, verwijder de steelaanzet en snij de tomaten in kwarten.

3

Pel en snij de sjalotten in vieren.

4

Halveer de cherrytomaatjes.

5

Doe de tomaten, de uien en de laurierblaadjes in een ovenschaal.

6

Voeg wat zout toe en giet er de olijfolie over.

7

Hussel alles door elkaar en zet de schaal 20 minuten in de oven.

8

Haal de schaal uit de oven en verwijder de laurierblaadjes.

9

Kieper alles in een pan en pureer met de staafmixer (ik heb de blender gebruikt).

10

Zet de roerzeef (passeerzeef) in een gorte pan en schep of giet de gepureerde tomaten er in. Draaien maar! Alle pitjes en velletjes blijven achter in de roerzeef.

11

Je hebt nu een heerlijke basissaus waar mee je in no-time pastasus, soep of ketchup maakt!

Extra notities

Tip: Geen roerzeef (passeer zeef)? Geen punt. Gebruik je gewone zeef en druk/wrijf de saus er met een grote opscheplepel doorheen. Het is even een werkje maar het lukt je vast!

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!