Bijgerecht

Appelmoes zonder suiker

Zelf appelmoes maken is super eenvoudig. Je kunt zelf kiezen hoe zoet je het maakt door er al dan niet suiker aan toe te voegen of weg te laten. Ik geef je mijn appelmoes zonder suiker recept. Ik maak het met appeltjes uit onze eigen appelboom.

Als je echt een zoetekauw bent kies dan voor zoete appels, houd je net als ik van een wat zuurdere smaak, voeg dan ook gerust Granny Smith appels of een andere zuurdere soort appel toe. Ik heb mijn appelmoes zonder suiker gemaakt omdat ik de smaak al zoet genoegd vond. Appels bevatten van nature uiteraard ook al suikers. Proef gewoon tijdens het bereiden, iedere appel en iedere smaak is net weer even anders. Het leuke van zelf maken is uiteraard dat je het helemaal naar eigen smaak kunt doen, dus experimenteer gerust!

appelmoes zonder suiker recept

Appelmoes zonder suiker recept

Met de volgende ingredi├źnten vul je 6 potten van 370 ml:

 • 1,5 kilo appels geschild, klokhuizen verwijderd, in kwarten
 • bak water met 1 uitgeknepen citroen zodat appels niet bruin worden
 • 2 of 3 kaneelstokjes
 • 500 ml. water om bij de appels in de pan te doen
 • honing/suiker/siroop naar smaak

Zo ga je te werk:

 1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kwarten. Leg de gesneden appels meteen in een bak met koud water waar je een uitgeknepen citroen aan toegevoegd hebt. Zo voorkom je dat de appels te snel bruin worden. (Dit is vooral ook voor oudere appelsoorten van belang)
 2. Laat de appels uitlekken en doe ze samen met de kaneelstokjes in een grote pan. Voeg 500 ml. water toe (wanneer je eenextra zoete smaak wilt, kun je het water aanvullen met honing, siroop of suiker naar smaak). Doe de deksel op de pan en stoof de appels in 20-30 minuten zacht. Controleer en roer af en toe, en kijk of de appels al zacht zijn. Onderop zijn ze eerder zacht dan bovenop dus schep af en toe om. Als alles grotendeels zacht is stop je. Nog niet zacht genoeg? Ga laat ze dan nog even staan. Voeg evt. extra water toe indien nodig, om aanbranden te voorkomen.
 3. Zodra je het zacht genoeg vindt, neem je de deksel van de pan en laat de appels nog heel even doorsudderen, zeg een minuut of 5. Zo kan overbodig vocht, indien aanwezig, verdampen.
 4. Haal de pan van het vuur. Vis de kaneelstokjes eruit en laat een minuut of 10 afkoelen.
 5. Prak of pureer de appels fijner als je van een zachte structuur houdt.
 6. Schep de nog warme appelmoes in gesteriliseerde potten (hier lees je hoe je dat het beste kunt doen) zorg dat je zeker 1-1,5 cm onder de rand blijft (zie foto). Maak de rand evt. schoon als je geknoeid hebt en sluit af met een deksel.
 7. Weck de potten, wanneer je ze langer wilt bewaren (hier lees je hoe je moet wecken).
 8. Je kunt de appelmoes natuurlijk ook meteen gebruiken, hij blijft dan een aantal dagen goed, wanneer je hem afgesloten in de koelkast zet.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_5″]

appelmoes maken zonder suiker

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!