Deze notencake is een bijzonder makkelijk recept voor een tulband cake. Je maakt hem in 30 minuten. En mislukken kan bijna niet als je de stap voor stap uitleg volgt.
Heb je zelf noten in de tuin? Dan wordt deze cake helemaal homemade! Noten en karamel smaken heerlijk bij elkaar en geven op een kille herfstige dag de nodige troost.
Op zoek naar iets anders lekkers? Bekijk hier alle gebak en taart recepten.
Recept voor 6 personen | 35 minuten bereiden | 60 minuten oventijd
Ingrediënten tulband cake:
- 4 eieren
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 g zelfrijzend bakmeel + extra
- een snufje zout
- 200 g zachte boter + extra
- 1 el vanille-essence
Ingrediënten voor de gezouten karamel:
- 50 g boter
- 175 g bruine suiker
- ½ tl zout
- 1 tl vanille-essence
- 1,5 dl room
- 4 el walnoten, gehakt
En zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor tot 175 °C. Klop de eieren luchtig met de suiker en vanillesuiker gedurende 10 minuten in een keukenmachine. Voeg het bakmeel en het zout toe. Smelt de boter en meng met de vanille-essence door het beslag.
- Vet een cakevorm in en bestuif met wat bakmeel, giet er het beslag in en bak gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven, verlaag de temperatuur tot 160 °C en bak nog 35 à 45 minuten. Controleer met een metalen prikker of het deeg goed gebakken is; komt de prikker er droog uit, dan is de cake klaar. Laat afkoelen op een rooster.
- Maak de karamelsaus terwijl de cake bakt. Smelt de boter en de suiker op een zacht vuurtje. Voeg het zout, de vanille-essence en de room toe en laat op een zacht vuurtje indikken. Laat de saus dan tot kamertemperatuur afkoelen.
- Giet de karamel over de cake en strooi er de gehakte walnoten over
Geluk uit de oven van de Vlaamse Heel Holland Bakt
Dit recept komt uit Bake off Vlaanderen, geluk uit de oven en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Ook in Vlaanderen kan men geen genoeg krijgen van bak-programma’s als Heel Holland Bakt. Bij onze zuiderburen heet het Bake off Vlaanderen en vorige week is het nieuwste kookboek met een heerlijke selectie van 50 recepten verschenen: Geluk uit de oven. Op mijn website deel ik een aantal heerlijke recepten uit dit boek. Misschien niet allemaal heel gezond, maar wel stuk voor stuk om van te smullen.
Het boek is een goede handleiding voor degenen met minder ervaring, maar minstens even verrassend voor wie zijn baksporen al verdiend heeft. Want naast de recepten biedt het boek ook vele tips en keukenwijsheden om misbaksels te vermijden. Een goed excuus om thuis fantastisch te gaan bakken.
Bestel bij je boekhandel: Manteau | Bake off Vlaanderen, geluk uit de oven | ISBN 978 9022 3375 78
Of bestel online:
Geen reacties