Artisjokken uit blik zijn een beetje papperig vind ik. Gelukkig transformeert je oven in dit recept die zachte artisjokharten tot heerlijke nootachtige, knapperig en krokante artisjokken. Een waar genot!
Krokante en romige artisjokharten uit de oven
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 750 g diepvriesartisjokharten of artisjokharten uit blik
- 3 el olijfolie, plus nog 2 el
- 1 citroen
- 1 tl zeezoutvlokken (of ½ tl fijn zeezout)
- ½ tl pul biber (of gebruik ¼ tl chilivlokken plus ¼ tl paprikapoeder)
- 3 dikke tenen knoflook
- 175 g oesterzwammen
- 2 el (30 ml) extra vergine olijfolie, plus extra indien nodig
- 75 g rucola
- ½ bosje bladpeterselie
- ½ tl verse tijmblaadjes, plus een paar takjes
En zo ga je te werk:
- Ontdooi de artisjokharten; je kunt dit proces versnellen (en dat geldt voor alle diepvriesproducten die je wilt ontdooien) door ze op een aluminium schaaltje te leggen. Verwarm als ze bijna volledig ontdooid zijn de oven voor op 220°C/ hetelucht 200°C.
- Snijd elk hart in drieën, leg ze in één laag op een bakplaat met rand en schenk er 3 eetlepels olijfolie over. Rasp de schil van de citroen fijn boven de artisjokken. Bestrooi ze met het zout en de pul biber (of de chilivlokken en het paprikapoeder) en wentel ze voorzichtig om en om. Rooster ze 30 minuten in de oven.
- Pel de tenen knoflook en scheur de oesterzwammen grof in tweeën zodat je zachtgrijze fluwelen rafelige stukken krijgt. Staan de artisjokken 30 minuten in de oven, pers of rasp dan de knoflook boven de bakplaat, voeg de resterende 2 eetlepels olijfolie toe en schep alles snel door elkaar. Leg de stukken oesterzwam erop en rooster alles nog 15 minuten; de paddenstoelen zijn dan gedroogd door de hitte (wat veel lekkerder smaakt dan het klinkt) en de artisjokken zijn vanbuiten krokant en goudbruin en vanbinnen romig.
- Neem het gerecht uit de oven, pers er direct het sap van de halve geraspte citroen over, schenk er de 2 eetlepels extra vergine olijfolie over en hussel alles voorzichtig om. Proef of er meer citroensap, zout of olijfolie bij moet. Je kunt het gerecht meteen opdienen of het op de bakplaat op kamertemperatuur laten komen of een tikje warmer.
- Bekleed een groot bord met de rucola. Leg de artisjokharten en paddenstoelen erop en bestrooi ze met de peterselie en tijm, zowel de blaadjes als dunne takjes. Knijp wat citroensap en sprenkel wat extra vergine olijfolie over de rucola als je denkt dat die dat nodig heeft.
BEWAARADVIES – Restjes afgedekt tot 5 dagen in de koelkast. Eet ze koud, desgewenst met extra geschaafde parmezaan of pecorino.
Dit recept komt uit Koken, eten, leven van Nigella Lawson en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Koken, eten, leven Nigella Lawson | Atlas Contact | ISBN 978 9045 043 074
Of bestel online:
Koken, eten, leven van Nigella Lawson
Verhalen, herinneringen en 100 nieuwe recepten van de koningin van de thuiskeuken. De meeste mensen hebben volgens mij wel minimaal één Nigella kookboek in huis. Zo niet, dan is dit er eentje om dat recht te zetten. Als je net als ik weleens een kookboek op je nachtkastje hebt liggen om uit te lezen, dan is Nigella’s nieuwste boek een aanrader. Met 350+ bladzijden en ‘maar’ 100 recepten is er lekker veel ruimte voor verhalen en herinneringen over eten.
Van Een liefdevol pleidooi voor bruin voedsel; ‘hallo Instagram, dit is een stoofpot, stoofpotten zijn bruin’ tot Genieten met Kerst; ‘wij mensen hebben rituelen nodig’. Verhalen met de herkenbare Nigella humor, echt om van te smullen.
Net als de recepten overigens. De foto’s zijn vrij basic, Nigella maakt geen gebruik van een foodstylist, dus nergens echt indrukwekkende (en misschien juist daarom wel afschrikwekkende) gerechten. Een beetje ouderwets. Maar misschien daarom juist wel fijn. Want het zijn stuk voor stuk haalbare recepten die jij thuis ook maakt. En ook nog eens vrijwel identiek aan de foto op tafel zet. Net als Nigella, de koningin van de thuiskeuken! Als dat niet fijn is..
Geen reacties